Slina z ovojnice rešila star primer okrutnih spolnih zločinov v ZDA

Črna kronika 07. Apr 202221:26 > 21:58
laboratorij, DNK
Profimedia

Slina z roba ovojnice je zapečatila obsodbo Američana iz Indiane, ki je v zgodnjih osemdesetih letih storil vrsto brutalnih posilstev in vlomov.

Steven Ray Hessler je bil na 650 let zapora obsojen zaradi posilstva sedmih žensk, ene šestnajstletnice ter dveh moških v letih med 1982 in 1985. Iskanje serijskega posiljevalca, ki je v ameriški zvezni državi Indiana ponoči vlamljal, zbujal svoje žrtve in jih nato zvezal ter spolno mučil, je trajalo več desetletij. 35 let po zadnjem od napadov, leta 2020, je vendarle prišlo do preboja.

Ključno je bilo po besedah preiskovalcev, ko so dobili njegovo slino z ovojnice, ko je pošiljal ček, s katerim bi poravnal račun za vodo. DNK s kuverte se je ujemala z DNK, ki so jo odkrili na kraju enega njegovih zadnjih zločinov v okrožju Shelby 17. avgusta 1985.

Dolga leta niso našli pravega storilca, saj je bilo v kriminalistični preiskavi med 80 in 100 osumljencev. Med njimi tudi Hesslerjev bratranec, ki so ga obtožili štirih napadov, ki jih je storil Hessler, in pa moški, ki je podobne napade storil že v 70-ih letih prejšnjega stoletja. Hesslerja tako z napadi v okrožju Shelby niso povezali, dokler niso DNK vzorcev iz zadnjega napada poslali forenzičnemu laboratoriju. Leta 2020 so tako Hesslerja prepoznali kot enega od dveh možnih osumljencev, kar je preiskovalce spodbudilo, da so od vodnega podjetja, zahtevali kuverto z njegovim DNK, ki pa se je ujemal s tistim, ki so ga odkrili na kraju zločina.

V petek je bil 59-letni Hessler obsojen na 650 let zapora. Med preiskavo njegovega doma so preiskovalci našli še več dokazov za njegova kazniva dejanja. Doma je hranil nekatere fotografije, ki jih je ukradel žrtvam, v plaščih so se skrivale smučarske maske in lisice. Prav tako so ob pregledu njegovega računalnika ugotovili, da je več svojih žrtev še dlje časa spremljal na spletu in si na računalnik shranil fotografijo slike hiše, v kateri je živela ena od žrtev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.