Slovaki na referendumu odločajo o spremembi ustave

Svet 21. Jan 202314:36 0 komentarjev
slovaška referendum
PROFIMEDIA

Slovaki danes na referendumu odločajo o spremembi ustave, ki bi omogočila predčasno razpustitev parlamenta.

Na Slovaškem danes poteka referendum o spremembi ustave, ki bi omogočila razpustitev parlamenta pred koncem mandata.

Njegovo izvedbo je dosegla leva opozicija, potem ko je okoli 400.000 volivcev podpisalo peticijo za spremembo. Doslej je veljalo, da se parlamenta ne sme predčasno razpustiti, tudi če vlada razpade in ni mogoče najti večine za novo.

Referendumsko vprašanje ljudi sprašuje, ali se strinjajo, da se predčasno prenehanje parlamentarnega mandata lahko izvede z referendumom ali resolucijo parlamenta. To pa se lahko zagotovi le s spremembo ustave, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

Zagovorniki ustavne spremembe želijo omogočiti predčasne volitve, kot je to običajno v drugih državah EU. Slovaška ustava namreč določa, da se parlamenta ne sme predčasno razpustiti, tudi če vlada razpade in ni mogoče najti večine za novo koalicijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Udeležba mora biti 50-odstotna

Referendum je na Slovaškem veljaven le, če se ga udeleži vsaj 50 odstotkov volilnih upravičencev. Ta prag udeležbe so Slovaki doslej dosegli le na referendumu o vstopu v EU pred 20 leti. Naslednje redne volitve so v državi sicer predvidene prihodnje leto.

Slovaški parlament je pred tem sredi decembra izglasoval nezaupnico manjšinski desnosredinski vladi premiera Eduarda Hegerja. Kmalu zatem je predsednica Zuzana Čaputova začasno vlado pozvala, naj do konca januarja pripravi vse potrebno za izvedbo predčasnih volitev v prvi polovici letošnjega leta.

V primeru novih volitev sicer strankam trenutne vlade grozi poraz, zaradi česar so te po poročanju dpa do konca poskušale preprečiti uspeh referendum.

Volišča so danes na Slovaškem odprta od 7. do 22. ure.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!