Slovaki neuspešni na referendumu, s katerim so želeli spremeniti ustavo

Svet 22. Jan 202312:56 1 komentar
slovaška referendum
PROFIMEDIA

Na Slovaškem je včeraj potekal referendum o spremembi ustave, ki bi omogočila razpustitev parlamenta pred koncem mandata. Ker se ga je udeležilo premalo volilnih upravičencev, referendum ni uspel.

Sobotni referendum o spremembi ustave na Slovaškem zaradi prenizke udeležbe ni uspel. Po podatkih volilne komisije se ga je udeležila le dobra četrtina volilnih upravičencev. Da bi bil veljaven, bi se ga moralo udeležiti najmanj 50-odstotkov volivcev. Sprememba ustave bi omogočila razpustitev parlamenta pred koncem njegovega mandata.

Kot je danes sporočila državna volilna komisija, se je referenduma udeležilo 27,25 odstotka volilnih upravičencev, zaradi česar je referendum neveljaven. Da bi bil veljaven in zavezujoč, bi se ga moralo udeležiti najmanj 50 odstotkov volilnih upravičencev.

Od tistih, ki so se referenduma udeležili, se jih je za spremembo ustave izreklo 97,5 odstotka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zagovorniki ustavne spremembe so želeli omogočiti predčasne volitve, kot je to običajno v drugih državah EU. Slovaška ustava namreč določa, da se parlamenta ne sme predčasno razpustiti, tudi če vlada razpade in ni mogoče najti večine za novo koalicijo.

Eduard Heger
Slovaški premier Eduard Heger. (Foto: PROFIMEDIA)

Na Slovaškem trenutno vlada konservativno-populistična koalicija treh strank pod vodstvom premierja Eduarda Hegerja, ki že od lanskega poletja nima večine v parlamentu.

Poleg tega je parlament decembra vladi izglasoval nezaupnico in od takrat opravlja le tekoče posle. Glede na ankete bi vladajoče stranke v primeru novih volitev doživele poraz, zaradi česar so si prizadevale preprečiti, da bi referendum uspel, še poroča dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje