Slovaška dobila tehnično vlado

Svet 15. Maj 202315:04 0 komentarjev
Ludovit Odor, Zuzana Caputova
Radovan Stoklasa/REUTERS

Slovaška je dobila tehnično vlado, ki jo bo vodil dosedanji viceguverner slovaške centralne banke Ludovit Odor. Državo bo tehnična vlada vodila do septembrskih predčasnih volitev.

Slovaška je danes dobila tehnično vlado, ki bo državo vodila do oblikovanja nove vlade po volitvah 30. septembra, poročajo tuje agencije. Vodi jo dosedanji viceguverner slovaške centralne banke Ludovit Odor. Na položaju je nasledil Eduarda Hegerja, ki je odstopil pred dobrim tednom.

V vladi, ki bo opravljala tekoče posle, bodo predvsem javni uslužbenci in strokovnjaki. 46-letni Odor, ki jo vodi, je finančni strokovnjak in velja za zagovornika stroge proračunske discipline.

Novi zunanji minister bo Miroslav Wlachovsky, nekdanji diplomat, ki je deloval v Washingtonu in Londonu. Obrambno ministrstvo bo prav tako prevzel nekdanji diplomat in obrambni strokovnjak Martin Sklenar. Njuna izbira po pisanju nemške tiskovne agencije dpa nakazuje, da bo Slovaška tudi v prihodnje nudila vojaško pomoč Ukrajini.

Predsednica Zuzana Čaputova je izrazila pričakovanje, da bo Odor umiril slovaško notranjo politiko, ki jo v zadnjem času zaznamujejo trenja med strankami. Dejala je, da za razliko od sporov, ki so razdrli prejšnjo vlado, od nove vlade pričakuje objektivnost, transparentnost, strokovnost in spoštovanje kritik.

Nova tehnična vlada je zamenjala manjšinsko vlado Eduarda Hegerja, ki ji je bila decembra izglasovana nezaupnica. Hegerjeva vlada je dokončno propadla pred dobrim tednom, ko je po odstopih kmetijskega in zunanjega ministra odstopno izjavo podal tudi Heger.

Odorjeva tehnična vlada bo morala v skladu s slovaško ustavno v naslednjih tridesetih dneh v parlamentu prestati zaupnico. V vsakem primeru pa bodo na Slovaškem 30. septembra predčasne parlamentarne volitve.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!