V Kijev še slovaški lovci. Odlikovanje pilotoma, ki sta prestregla ameriški dron

Svet 17. Mar 202312:22 3 komentarji
MiG-29
PROFIMEDIA

Po Poljski je tudi Slovaška sprejela odločitev, da bo Ukrajini poslala bojna letala MiG-29. V Kremlju so danes že napovedali njihovo uničenje in obsodili "vse večjo vpletenost" članic Nata v konflikt. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu pa je odlikoval pilota ruskih lovcev, vpletenih v torkov incident z ameriškim dronom, ki se je zgodil nad Črnim morjem.

Slovaška bo Ukrajini poslala 13 bojnih letal MiG-29, je danes sporočil slovaški premier Eduard Heger. Odločitev je najavil dan po tem, ko je dobavo sprva štirih lovcev MiG-29 sovjetske izdelave Kijevu naznanila Poljska. Bratislava bo Ukrajini predala tudi sistem zračne obrambe kub sovjetske izdelave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Slovaški vladni kabinet je po besedah začasnega premierja odločitev sprejel soglasno in v skladu s slovaško ustavo, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

Na odločitev Bratislave in predhodno Varšave so se že odzvali v Kremlju, od koder so sporočili, da bodo slovaška in poljska letala v Ukrajini uničena. “Dobava te vojaške opreme – kot smo že večkrat povedali – ne bo spremenila izida posebne vojaške operacije,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in obsodil “vse večjo vpletenost” držav Nata v konflikt.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahodne zaveznice že dlje časa poziva k dobavi bojnih letal Kijevu, glede česar pa med članicami zveze Nato ni konsenza.

Odlikovanje za pilota ruskih lovcev

Zgodba o torkovem incidentu nad Črnim morjem, v katerega so bili vpleteni ameriški izvidniški dron in ruska lovca Su-27, je medtem danes dobila nadaljevanje. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je namreč odlikoval pilota, ki sta prestregla dron, poroča tiskovna agencija Reuters. Ameriški dron MQ-9 Reaper je, spomnimo, pristal v Črnem morju.

Medtem ko ZDA vztrajajo, da sta ruska vojska na dron odvrgla gorivo in mu poškodovala propeler, v Moskvi pravijo, da je imel ameriški dron ugasnjene transponderje in je kršil omejitve v zračnem prostoru, ki jih je Rusija naznanila v sklopu svoje “posebne vojaške operacije” v Ukrajini.

Več podrobnosti incidenta – prvega neposrednega med ameriško in rusko vojsko od začetka invazije v Ukrajini – je sicer prikazanih v posnetku drona, ki ga je v četrtek delilo poveljstvo ameriške vojske v Evropi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje