Slovaška tehnična vlada izgubila glasovanje o zaupnici

Svet 15. Jun 202314:48 0 komentarjev
Začasni slovaški premier Ludovit Odor.
Začasni slovaški premier Ludovit Odor. (Foto: PROFIMEDIA)

Slovaška tehnična vlada, ki jo vodi začasni premier Ludovit Odor, je danes v parlamentu v Bratislavi izgubila glasovanje o zaupnici. Njen program je podprlo le 34 od 136 navzočih poslancev. Kljub temu je malo verjetno, da se bo vlada do septembrskih predčasnih parlamentarnih volitev še enkrat zamenjala, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V skladu s slovaško ustavo je morala vlada Ludovita Odorja v 30 dneh od imenovanja 15. maja prestati glasovanje o zaupnici. Potrebovala je glasove 76 od 150 poslancev, ki pa jih ni dobila.

Že ob njenem imenovanju je bilo sicer jasno, da tehnična vlada glasovanja o zaupnici ne bo prestala. Socialdemokratska opozicija je namreč kritizirala njen program, češ da ta ne vsebuje hitrih ukrepov za spopadanje z visokimi cenami hrane, ki so trenutno najbolj pereč problem v državi, navaja dpa.

Tehnične vlade ni podprla tudi konservativno-populistična in največja parlamentarna stranka Olano. Ta je Odorju postavila več pogojev, vključno z obljubo finančnih premij za vse volilne upravičence, ki se bodo 30. septembra podali na predčasne parlamentarne volitve. Vendar pa tehnična vlada zahtev ni izpolnila.

Nekdanji viceguverner slovaške centralne banke Odor je na premierskem stolčku nasledil Eduarda Hegerja, ki je odstopil v začetku maja. Hegerjevi vladi je sicer slovaški parlament že decembra lani izglasoval nezaupnico.

Kljub današnjemu izidu glasovanja menjava vlade ni verjetna. Po pričakovanjih naj bi predsednica države Zuzana Čaputova tehnično vlado sedaj pooblastila za opravljanje tekočih poslov do novih volitev. Delovala bo lahko le z omejenimi pooblastili in ne bo mogla sprejemati pomembnejših odločitev na področju gospodarske ali zunanje politike, pojasnjuje avstrijska tiskovna agencija APA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!