Družina trdi, da je harmonikar v otroka zalučal kovance, a ta vse skupaj zanika

Foto: Aktivna družina/FACEBOOK

Po družbenih omrežjih je v zadnjih dneh zakrožil zapis družine, ki naj bi imela negativno izkušnjo s harmonikarjem, ki igra na Prešernovem trgu v Ljubljani. Ta naj bi v sedemletnika zalučal kovance, družino pa ozmerjal. "Bili smo šokirani. Tega res nihče ne bi smel doživeti," je še vedno pretresena za N1 opisala Mateja Mazgan Senegačnik. Povedala je še, da je dogodek ne bi toliko prizadel, a jo je užalostil odziv sina. "Ves večer ni pozabil dogodka, vedno znova me je spraševal, kaj je naredil narobe in zakaj je gospod to naredil," je dodala. Harmonikar je za N1 navedbe v zapisu zanikal. "To ne drži. V otroka nikoli ne bi zalučal kovancev, saj sem navsezadnje tudi sam oče," je povedal. Nekaj pritožb so zaradi harmonikarja v zadnjih dneh prejeli tudi na občini, ta dogodek pa jih žalosti.

Na Facebooku je zakrožil zapis družine, ki naj bi imela slabo izkušnjo z znanim ljubljanskim harmonikarjem, ki igra na Prešernovem trgu v Ljubljani.

Matejo Mazgan Senegačnik, ki na družbenem omrežju Facebooku stoji za profilom Aktivna družina, je dogodek pretresel. Kot je zapisala, so v torek pri Tromostovju naleteli na moškega, ki je igral harmoniko in prepeval. “Babica in vnuk (moj sin) sta mu dala nekaj centov, saj več nista imela pri sebi. Gospod je vstal, pobral denar, ki sta mu ga dala v kovček, in ga vrgel v sina. Otrok je star sedem in vedno z veseljem deli denar glasbenikom na ulici, saj smo tudi sami glasbena družina. Za povrh vsega pa nas je tudi ozmerjal s ‘čefurji’ in to tako na glas, da so lahko slišali tudi drugi,” je delila. Na njen zapis so se odzvali številni komentatorji, ki so razočarani nad obnašanjem harmonikarja.

Mazgan Senegačnik je za N1 povedala, da so bili šokirani.

“Toliko let nismo bili v Ljubljani, zdaj pa takšna izkušnja. Veliko potujemo in še nikoli nismo doživeli česa podobnega – pa vedno dajemo denar uličnim umetnikom. Tega res nihče ne bi smel doživeti,” je dodala. Povedala je še, da je dogodek ne bi toliko prizadel, ampak jo je užalostil odziv sina. “Ves večer ni pozabil dogodka, vedno znova me je spraševal, kaj je naredil narobe in zakaj je gospod to naredil. Res mi je bilo težko, zaradi njega sem se odločila, da nekaj napišem in delim s sledilci. Gospod si ne zasluži niti centa,” je opisala in v isti sapi dodala, da bodo kljub temu sina še naprej vzgajali, naj glasbenikom podari nekaj denarja, saj je to spoštljivo – poleg tega je za obvladanje glasbil potrebno veliko truda.

Harmonikar Marko Hočevar je za N1 zanikal navedbe Mazgan Senegačnik. “To ne drži. V otroka nikoli ne bi zalučal kovancev, saj sem navsezadnje tudi sam oče,” je dejal.

Dogodek žalosti tudi ljubljansko občino

Tudi Mestno občino Ljubljana (Mol) žalosti, da naj bi pri brezplačni uporabi javne površine po več letih ponovno prišlo do “neljubih dogodkov s strani iste osebe kot že v preteklosti, in nikakor ne podpirajo tovrstnega ravnanja”.

Mol priznava, da so zaradi glasbe, ki jo izvaja omenjeni harmonikar, prejeli nekaj pritožb. Po torkovi izkušnji družine so na občinskem portalu Pobude meščanov prejeli še tri pritožbe. V letu 2022 pa štiri, so pojasnili za N1.

“Vsekakor pa skladno s pristojnostmi ukrepamo proti morebitnemu nedostojnemu vedenju in kršenju javnega reda in miru,” so dodali. Po pojasnilih Mol ima mestno redarstvo pristojnosti pri določenih kršitvah zakona o varstvu javnega reda in miru. “V primeru, da tovrstno vedenje zazna pooblaščena uradna oseba, ukrepa v skladu s svojimi pooblastili in pristojnostmi. Druga možnost pa je, da oškodovanec oziroma oseba, ki jo tovrstno vedenje moti, prekršek naznani pristojnemu organu, ki je tudi policija,” pozivajo na občini. Dodali so, da ulični umetniki oživljajo mesto, zato jih pozdravljajo, a da ostaja odprto vprašanje kakovosti posameznih nastopov. 

Prijave, ki jih prejme in obravnave mestni inšpektorat, pa so vezane na samo izvajanje spontanih uličnih nastopov izven dovoljenih lokacij, časovnih terminov in z opremo za ozvočenje. “Nastopi se lahko izvajajo v istem dnevu, če je predvidenih več časovnih terminov, vendar pa vsakič na drugi lokaciji. Nadzore Inšpektorat izvaja predvsem v popoldanskem času v različnih terminih,” so še dodali.

Letos je inšpektorat zaznal deset kršitev pri izvajanju nastopov na eni lokaciji največ dve uri in uporabo opreme za ozvočenje. “Vseh kršitev, ki so vezane na spontane ulične nastope, je bilo letos 54, lani pa 97. Nadzori se izvajajo tako na podlagi prijav kakor tudi, ko inšpektorji na terenu sami zaznajo kršitve ob opravljanju drugih nalog inšpekcijskega nadzora,” so še stranili na ljubljanski občini.

Za ulične glasbenike veljajo posebna pravila

Ljubljanski mestni svet je sicer pred tremi leti sprejel odlok o posebni rabi javnih površin, ki omejuje delovanje uličnih umetnikov.

Takrat so ga na ljubljanski občini sprejeli zaradi domnevno nevzdržnega hrupa v starem mestnem jedru, pa tudi zaradi pritožb nad dotičnim harmonikarjem, ki naj bi z neprimernim vedenjem in celo rasističnimi opazkami motil druge. Leta 2018 je portal Siol denimo poročal o dogodku, ko naj bi harmonikar napadel temnopoltega bobnarja, zaradi česar je od mestnega redarstva prejel opozorilo. A drugih sankcij ni bilo.

Od leta 2020 veljajo strožja pravila. Odlok predvideva, da so lahko glasbeniki na javnih površinah enkrat dnevno največ po dve uri. V veljavi pa je poseben urnik, ko lahko igrajo. 

Prav tako lahko nastopajo zgolj na določenih lokacijah, in sicer na ploščadi pri Figovcu, Šuštarskem mostu, Dvornem trgu, bregu pri Hribarjevem spomeniku, Gornjem trgu pri vodnjaku, Gallusovem nabrežju, mostu Hredeckega, Špici, Trgu francoske revolucije, Trubarjevi cesti, Mesarskem mostu, Prekmurskem trgu, Čopovi ulici in Prešernovem trgu ter v parku slovenske reformacije, Miklošičevem parku, Nazorjevi ulici, podhodu pri Moderni galeriji in parku Zvezda.