Slovenija od začetka vojne v Ukrajini sprejela dva ukrajinska bolnika

Svet 15. Jan 202415:49 1 komentar
ukrajinska bolnišnica
Razdejana ukrajinska bolnišnica v mestu Dnipro (Foto: Vitaliy Hnidyi/REUTERS)

Evropske države so v okviru mehanizma EU za civilno zaščito od začetka ruske agresije na Ukrajino pred skoraj dvema letoma sprejele več kot 3.000 ukrajinskih bolnikov.

Bolniki so bili premeščeni v bolnišnice v 22 evropskih državah, največ v Nemčijo, in sicer 949. Slovenija je sprejela dva ukrajinska bolnika.

“Danes smo presegli mejnik premestitve več kot 3.000 ukrajinskih bolnikov v bolnišnice po vsej Evropi. Rad bi se zahvalil vsem 22 državam, ki so bolnikom, potrebnim zdravljenja, odprle vrata svojih bolnišnic. Skupaj rešujemo življenja,” je danes sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Od marca 2022 so podatkih komisije v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito izvedli 3018 premestitev, veliko večino iz Ukrajine, poleg tega pa še iz Poljske in Moldavije. Gre za največjo tovrstno operacijo doslej.

Največ bolnikov je sprejela Nemčija, in sicer 949, sledita Norveška s 348 sprejetimi bolniki in Poljska s 308. Slovenija je sprejela dva ukrajinska bolnika.

“Ne smemo si zatiskati oči pred grozodejstvi, s katerimi se Ukrajinci soočajo vsak dan. Ob ruskem nadaljevanju neusmiljenih napadov na ukrajinsko civilno infrastrukturo, vključno z bolnišnicami, je zagotavljanje nujne pomoči Ukrajini pomembnejše kot kdajkoli prej,” je še dejal Lenarčič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje