V Turčijo že odpotoval slovenski koordinator, tja tudi vodniki s psi (VIDEO)

Slovenija 07. Feb 202311:27 > 14:35 2 komentarja

Slovenski strokovnjak, ki bo po rušilnem potresu v Turčiji pomagal pri koordinaciji, je že odpotoval v to državo. V Turčijo se je odpravila tudi ekipa iz Slovenije, ki jo sestavlja sedem vodnikov z reševalnimi psi, trije pogodbeni pripadniki civilne zaščite in en uslužbenec uprave za zaščito in reševanje. V okviru mehanizma EU na področju civilne zaščite je bilo za pomoč Turčiji mobiliziranih 28 zdravstvenih ekip ter ekip za iskanje in reševanje.

V Turčijo se je danes odpravila ekipa iz Slovenije, ki jo sestavlja sedem vodnikov z reševalnimi psi, trije pogodbeni pripadniki civilne zaščite in en uslužbenec uprave za zaščito in reševanje. Pred odhodom na pot je vršilec dolžnosti direktorja uprave za zaščito in reševanje (URSZR) Leon Behin poudaril, da je ključnega pomena, da ekipi zagotovijo čim bolj varno bivanje.

“To je tudi naša naloga. Da poleg lastne varnosti, poskušamo pomagati Turčiji v krizni situaciji. Ob tej priložnosti bi znova poudarili, da informacije s terena jasno govorijo o tem, da Turčija zelo dobro vodi odziv in ima zadeve pod nadzorom. To pa pomeni, da bomo tudi mi lahko najbolje opravili svoje delo,” je dejal. Po navedbah Behina je ekipa v večernih urah poletela z zagrebškega letališča. Ob dogovoru s turškimi oblastmi je tako možnost, da bo slovenska ekipa takoj po pristanku v tej državi s helikopterjem odletela na kraj dogodka in že v sredo zjutraj začela delo. Če pa to ne bo možno, bodo fantje ob prihodu najprej prespali in nato zjutraj pot do prizadetih območij nadaljevali z letalom. Po ocenah bodo v Turčiji ostali največ štiri do pet dni, predvidoma do ponedeljka, saj po tem obdobju pride praviloma do izčrpavanja, je pojasnil Behin.

Za napotitev reševalnih psov z vodniki so se odločili, potem ko je v ponedeljek zvečer po besedah Behina Turčija izrazila interes za njihovo napotitev. Na prošnjo so se takoj odzvali in opravili vse potrebno, da bi Slovenija lahko enoto z reševalnimi psi preko evropskega mehanizma poslala v Turčijo. Pripravili so tudi gradivo, ki ga je nato vlada danes sprejela na dopisni seji. Behin je dodal, da bodo z omenjeno sestavo skupini vodnikov z reševalnimi psi omogočili “kolikor toliko normalno samostojnost” v Turčiji. Kot ključno je izpostavil dejstvo, da bo skupina sestavni del enot civilne zaščite EU in da torej ne gre za dvostransko ali individualno pomoč. “To je še posebej pomembno pri zavarovanju, logistiki, varnosti in načinu delovanja v Turčiji,” je pojasnil.

Dodal je še, da gre za “zelo pomembno in direktno pomoč, ki jo nudimo Turčiji ob nesreči”, in dodal, da so na upravi tudi že naredili nabor opreme, za katero v tovrstnih primerih ponavadi kasneje prosijo prizadete države. Gre za nastanitvene kapacitete, ogrevanje oziroma začasno namestitev oseb, ki so prizadete v potresu in njihovi objekti niso več primerni za bivanje, je pojasnil. Izpostavil je še, da turški predstavniki, s katerimi imajo stike, “vsi v en glas zatrjujejo, da Turčija zelo organizirano in zelo dobro koordinira odziv tudi glede sprejema, lokacije in delovanja evropskih enot.

Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved je poudaril, da Slovenija prizadetemu turškemu prebivalstvu pomaga po najboljših močeh. Izrazil je upanje in prepričanje, da bo slovenska ekipa v največji možni meri pripomogla pri reševanju življenj na potresnem območju. Ob tem je Medved še izpostavil, da to ne bo zadnja akcija Slovenije in bo, če bo to potrebno, na območje poslala dodatno pomoč.

“Predvsem bomo v prihodnje pomagali pri zagotavljanju bivanjske opreme – od šotorov, odej, spalnih vreč in grelnih naprav. Če bodo potrebe drugačne, bomo odreagirali tudi na to,” je pojasnil Medved. V nadaljevanju je še navedel, da so vladne resorje pozvali v koordinirano akcijo prizadetemu prebivalstvu Turčije. “Pozvali smo, da se vse v zvezi s pomočjo, ki jo pripravljajo na posameznih resorjih, koordinira na upravi za zaščito in reševanje zato, da bomo učinkoviti in zato, da bo pomoč hitro poslana na območja, ki jo najbolj potrebujejo,” je še dejal državni sekretar.

Na pomoč v Turčijo, ki jo je prizadel močan potres, je sicer v okviru evropskega mehanizma civilne zaščite že odpotoval slovenski strokovnjak, ki bo pomagal pri koordinaciji, je za STA povedal Srečko Šestan. Slovenski strokovnjak se bo po besedah poveljnika civilne zaščite Šestana pridružil skupini strokovnjakov iz EU, ki bo v Turčiji skrbela za koordinacijo evropske pomoči. “To so ljudje, ki so opravili določene predpisane tečaje v EU in obvladajo svoj posel,” je povedal.

Slovenija je v evropski mehanizem civilne zaščite prijavila tri strokovnjake za oceno stanja in koordinacijo. Dva strokovnjaka, ki še nista odpotovala, sta po besedah Šestana na čakanju in bosta odpotovala, če se za to izkaže potreba.

Reševalci
Turški reševalci (Louiza Vradi/REUTERS)

Za zdaj je Turčija prek mehanizma EU na področju civilne zaščite zaprosila za enote za iskanje in reševanje v ruševinah ter strokovnjake EU za oceno stanja in koordinacijo. Šestan pričakuje, da bo kmalu zaprosila tudi za materialno pomoč, zato so jo v civilni zaščiti že začeli zbirati, da bi jo lahko poslali takoj, ko bo Turčijo zaprosila zanjo. “V prvi vrsti bo šlo najverjetneje za nastanitveno pomoč, kot so šotori, generatorji, postelje, odeje, spalne vreče, grelci in podobno,” je dejal.

Preberite še: Po rušilnem potresu v Turčiji: tudi vi lahko pomagate

Evropska komisija je danes sicer sporočila, da je EU v Siriji v stiku s humanitarnimi partnerji in da financira organizacije, ki po potresih izvajajo iskalne in reševalne operacije na prizadetih območjih. Zagotavlja tudi vodo in sanitarno pomoč ter razdeljuje odeje in higienske pripomočke. Ocenjuje stopnjo škode in potrebe v Siriji, da bi prilagodila svoj odziv, so sporočili iz Bruslja.

V okviru mehanizma EU na področju civilne zaščite je bilo za pomoč Turčiji po uničujočem potresu doslej mobiliziranih 28 zdravstvenih ekip ter ekip za iskanje in reševanje, je popoldne na Twitterju zapisal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Ekipe sestavlja 1.185 reševalcev in 79 reševalnih psov. Reševalci in reševalni psi prihajajo iz 21 evropskih držav, vključno s Črno goro in Albanijo, ki nista članici EU.

Preberite še: Ujeti pod ruševinami obupano kličejo pomoč: “Oglašajo se, a nihče ne pride”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje