Slovo od kanclerke Merkel: Evropski svet brez nje je kot Rim brez Vatikana

Svet 22. Okt 202115:19 > 18:42 1 komentar
Angela Merkel
Johanna Geron/REUTERS

Dosedanji nemški kanclerki Angeli Merkel, ki je Nemčijo vodila v zadnjih 16 letih in se je tokrat predvidoma zadnjič udeležila vrha voditeljev EU, so danes v Bruslju pripravili zahvalno slovesnost.

Evropski svet brez nemške kanclerke Angele Merkel je kot Rim brez Vatikana ali Pariz brez Eifflovega stolpa, je danes v Bruslju ponazoril predsednik Evropskega sveta Charles Michel ob slovesu od nemške voditeljice, za katero je tokratni vrh verjetno zadnji v šestnajstletni kanclerski karieri. Michel je po navedbah virov pri EU povedal, da je Merkel “spomenik” in “kompas in svetilnik evropskega projekta”.

“Tvoje slovo se nas dotakne politično, a nas tudi navdaja s čustvi,” je izpostavil Michel. Voditelji bodo po njegovih besedah pogrešali njeno modrost, še zlasti v kompleksnih časih. Njena izjemna treznost in preprostost sta zelo močno orožje, je še dejal ter dodal, da jih ne zapušča, temveč bodo njen duh in izkušnje ostali z njimi.

Ob predvidenem slovesu kanclerke Merkel so dolgoletni voditeljici Nemčije pripravili slovesnost, čeprav jih, enako kot presenečenj, ne mara.

V Bruslju so prešteli, da je bilo doslej 214 zasedanj Evropskega sveta in da je Merkel sodelovala na 107. To je po Michelovih besedah skoraj “znanstveno”.

Merkel opozorila na nerešene težave

Ob slovesu je bila Merkel zaskrbljena zaradi stanja Evropske unije. “Premagali smo številne krize, a imam tudi niz nerešenih problemov,” je dejala in menila, da njenega naslednika na kanclerskem položaju čaka veliko dela. Med težavami Unije je navedla spor s Poljsko glede vladavine prava in migracije, ob čemer je povedala, da je EU “vedno ranljiva od zunaj”.

Glede Poljske je nemška kanclerka ponovila, da si želi bolj umirjene debate, in pozvala k več razumevanja do zgodovine te nekdanje komunistične države. Menila je, da se velikih političnih razhajanj ne da reševati zgolj s sodnimi postopki.

Angela Merkel
Olivier Hoslet/REUTERS

Darili za Merkel in Löfvena

Na Svetu EU so se danes poslovili tudi od švedskega premierja Stefana Löfvena, ki odhaja po sedmih letih na položaju. Michel je pohvalil njegovo močno in pomirjajočo držo, spoštljivost, iskrenost, odprtost ter zavezanost socialnim temam in vrednotam.

V slovo voditeljema so predvajali spominski videoposnetek, dobila sta darili, ki jih na Michelovo pobudo po novem izdelajo izključno za voditelje. Darilo je umetniška upodobitev stavbe Evropa, simboličnega sedeža Evropskega sveta. Za vsakega odhajajočega voditelja bodo darilo v prihodnje personalizirali. Merkel in Löfven sta prva, ki sta ga dobila, so še pojasnili viri pri EU.

Ob današnjem slovesu se je Merkel za dolgoletno vodenje Nemčije in sodelovanje v mednarodni skupnosti prek videopovezave zahvalil tudi nekdanji ameriški predsednik Barack Obama. Kot je povedal, je o osebnosti dosedanje nemške kanclerke zgovorno to, da je “verjetno bolj uživala delati v sklopu Evropskega sveta kot biti v središču pozornosti”, kot je bila ob današnjem slovesu. Obama je prav tako menil, da se “na zelo malo političnih voditeljev lahko računa, da bodo svoja načela postavili nad ozko definirani lastni interes.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje