Smrtonosni požar v Bronxu zanetil pokvarjen grelnik

Črna kronika 10. Jan 202207:40 > 20:19 1 komentar
New York, Bronx
Lloyd Mitchell/REUTERS

Požar, ki je v nedeljo izbruhnil v 19-nadstropnem stanovanjskem bloku v newyorškem Bronxu in zahteval 17 smrtnih žrtev, med njimi osem otrok, je najverjetneje izbruhnil zaradi iskre, ki jo je sprožil pokvarjen prostorski grelnik v dvojnem stanovanju v drugem in tretjem nadstropju.

Gasilski komisar Daniel Nigro je dejal, da se preiskava najbolj smrtonosnega požara v New Yorku v zadnjih 30 letih osredotoča na pokvarjen prostorski grelnik. Povedal je, da je požar izbruhnil v stanovanju v drugem in tretjem nadstropju. Umrlo je 17 ljudi, med njimi osem otrok.

Gasilci so našli vrata stanovanja odprta, kar je dimu omogočilo, da se je začel hitro vzpenjati navzgor po poslopju. Ogenj je zaradi hitrega posredovanja 200 gasilcev uničil le bližnjo okolico stanovanja, v katerem je zagorelo.

Stanovalce, med katerimi je po besedah newyorškega župana Erica Adamsa veliko priseljencev iz Gambije, je zajel gost črn dim, ki jim je otežil evakuacijo. Nekateri so potem odpirali okna stanovanj in polagali mokre brisače pod vrata.

Ljudje, ki so se prebili na prosto iz poslopja, zgrajenega leta 1973, so bili prekriti s sajami, reševalci pa so morali številnim pomagati s kisikom. Ranjenih je bilo skupaj 63 ljudi. “Smrtni davek je grozljiv. To bo eden najhujših požarov, ki smo mu bili priča v sodobnem času,” je novinarjem na kraju tragedije nekaj ulic zahodno od živalskega vrta v Bronxu povedal Adams.

New York, Bronx
Lloyd Mitchell/REUTERS

Sprva je sicer govoril o 19 smrtnih žrtvah, a so predstavniki mestnih oblasti število kasneje popravili na 17. Med njimi je bil devet odraslih in osem otrok.

Gasilci so našli trupla in reševali ranjene praktično v vsakem nadstropju poslopja. “To je nekaj brez primere v našem mestu,” je dejal Nigro in potem požar vseeno primerjal s tistim iz leta 1990 v družabnem klubu Happy Land prav tako v Bronxu južno od znamenitega živalskega vrta. Požar je namerno zanetil moški, ki se je sprl z nekdanjim dekletom in so ga vrgli iz kluba.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje