Sodišče EU: poljski disciplinski senat neskladen s pravom EU

Svet 15. Jul 202114:19 > 15:09 1 komentar
Poljska, sodišče
Kacper Pempel/REUTERS

Sodišče EU je odločilo, da reforma pravosodja na Poljskem glede disciplinskih postopkov proti sodnikom ni skladna s pravom Evropske unije. Prav danes naj bi poljsko ustavno sodišče tudi odločilo, ali naj ima na Poljskem pravo EU primarnost pred nacionalnim pravom.

Evropska komisija je proti Poljski sprožila postopek zaradi kršenja pravic oseb LGBTIQ, odnos med Brusljem in Varšavo pa se zaostruje tudi v pravosodju. Sodišče EU je pritrdilo stališčem Evropske komisije in odločilo, da reforma, ki zadeva disciplinske postopke proti sodnikom na Poljskem, ni skladna s pravom Unije.

Sodniki Sodišča EU so med drugim odločili, da nepristranskost in neodvisnost novega disciplinskega senata vrhovnega sodišča nista zadostno zagotovljeni ter da ta ni zaščiten pred posrednim ali neposrednim vplivom izvršne in zakonodajne oblasti. Po oceni sodnikov EU je problematičen način imenovanja vrhovnih sodnikov in članov disciplinskega senata, ki ima med drugim pravico sodnikom odvzeti njihovo imuniteto, da se lahko proti njim sprožijo kazenski postopki, in jim znižati plačo. Sodniki Sodišča EU so izpostavili tudi, da se lahko po novem režimu kot disciplinski prekršek sodnikov navadnih sodišč obravnava tudi vsebina njihovih sodb, to pa odpira vrata za politični nadzor nad delom sodnikov in politične pritiske nanje.

Med razlogi za sprožitev disciplinskega postopka je lahko denimo odločitev sodnikov, da posredujejo neki primer v predhodno odločanje Sodišču EU, to pa spodkopava njihovo pravico in tudi dolžnost, da postavijo vprašanje Sodišču EU, ter ni v skladu s sistemom pravosodnega sodelovanja med nacionalnimi sodišči in Sodiščem EU, kot ga vzpostavljajo pogodbe Unije z namenom zagotavljanja enotne interpretacije prava EU.

Nestrinjanje

Ko Sodišče EU odloči, da neka država članica Unije ni izpolnila obveznosti po pravu EU, je na vrsti ta država, da sprejme potrebne ukrepe in popravi nastale razmere. V nasprotnem primeru lahko med drugim sledijo finančne kazni. Da Poljska ni pripravljena ukrepati, nakazuje tudi včerajšnja odločitev poljskega ustavnega sodišča, da začasni ukrepi, ki jih je pred tem izreklo Sodišče EU in s katerimi je med drugim zahtevalo takojšnjo prekinitev dela disciplinskega senata, niso v skladu s poljsko ustavo.

“Gre za politično razsodbo, ki je bila odločena na politični ukaz Evropske komisije,” je odločitev Sodišča EU komentiral pravosodni minister Zbigniew Ziobro. Na drugi strani pa je odločitev pozdravila podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova. “Odločitev Sodišča EU je treba v celoti spoštovati in jo uveljaviti,” je med drugim zapisala na Twitterju.

Prav danes naj bi poljsko ustavno sodišče tudi odločilo, ali naj ima na Poljskem pravo EU primarnost pred nacionalnim pravom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje