Sodišče odločilo: Newyorčani bodo lahko nosili orožje brez posebne utemeljitve

Svet 23. Jun 202219:43 1 komentar
orožje
Profimedia

Ameriško vrhovno sodišče je z večino šestih glasov proti trem razveljavilo zakon zvezne države New York, ki je od državljanov zahteval dovoljenje za nošenje pištol v javnosti. Konservativni vrhovni sodniki so zakon razglasili za neustavnega, zaščitili pravico do orožja in s tem zveznim državam otežili omejevanje nasilja.

Odločitev sicer ni presenetljiva, saj je nekdanji predsednik Donald Trump v devetčlansko vrhovno sodišče imenoval kar tri konservativne sodnike, ki imajo zdaj večino šestih glasov. To pomeni, da se na vrhovnem sodišču ZDA verjetno obeta daljše obdobje sprejemanja odločitev v korist zagovornikov orožja, verskih skupnosti in velikih korporacij. Nasilje s strelnim orožjem prav tako najverjetneje ne bo umirilo.

Zakon zvezne države New York je sicer zahteval, da morajo državljani, ki želijo nositi pištolo v javnosti, prej dobiti dovoljenje lokalnih oblasti. Ob tem so morali dokazati, da se soočajo s hudo grožnjo. Po odločitvi vrhovnega sodišča bo lahko vsak nosil pištolo ali drugo orožje brez utemeljitve.

Podporniki newyorškega zakona so trdili, da ščiti javnost pred nasiljem s strelnim orožjem, denimo v šolah in v okolici priljubljenih turističnih znamenitosti, kot je Times Square na Manhattnu.

Nasprotniki pa so trdili, da zakon posega v ustavno pravico do nošenja orožja, in konservativni sodniki so se odločili, da je ustavna pravica po 2. amandmaju ustave ZDA pomembnejša od zaščite življenj, saj so zavrnili vse argumente v prid newyorškemu zakonu.

Odločitev pomeni, da se razveljavijo tudi podobni zakoni, ki jih ima poleg New Yorka še pet zveznih držav, med njimi Kalifornija, Massachusetts in Maryland. Vrhovno sodišče ZDA je že pred 14 leti razveljavilo zakon prestolnice Washington, ki je omejeval posedovanje orožja na domu.

Brezumna odločitev, ki ogroža javno varnost

Konservativna večina vrhovnega sodišča ZDA je z odločitvijo pokazala pomanjkanje posluha za trenutno situacijo v ZDA, kjer število množičnih strelskih pokolov narašča. V mnenju manjšine je na to opozoril sodnik Stephen Breyer, ki je zapisal, da odločitev večine močno obremenjuje prizadevanja zveznih držav za zmanjšanje nasilja s strelnim orožjem.

Odzivi na odločitev so bili siloviti tudi v New Yorku. Okrožni tožilec iz Brooklyna Eric Gonzalez jo je označil za grožnjo javni varnosti in predvidel še več nasilja. “Newyorški zakoni o orožju so dolga leta ščitili življenja, sedaj pa bodo lahko milijoni ljudi nosili orožje v javnosti,” je sporočil.

Vrhovno sodišče v ZDA
Evelyn Hockstein/REUTERS

Guvernerka zvezne države New York Kathy Hochul pa je odločitev označila za brezumno, še posebej v času naraščanja nasilja s strelnim orožjem. Napovedala je možnost sklica izrednega zasedanja državnega kongresa za sprejem nove zakonodaje, da preprečijo škodo, preden pride do novih pokolov.

Biden nad odločitvijo razočaran

Predsednik ZDA Joe Biden je prav tako izrazil globoko razočaranje nad odločitvijo sodišča, saj se je v zvezni državi New York pištole v javnosti dolgo časa lahko nosilo le zaradi samoobrambe oziroma v primeru ogroženosti posameznika. “Več kot stoletje kasneje se je vrhovno sodišče odločilo, da razveljavi uveljavljena pooblastila države za zaščito državljanov. To je v nasprotju z zdravo pametjo in z ustavo,” je sporočil Biden. Ob tem je ponovno poudaril odločenost za zmanjšanje nasilja s strelnim orožjem in spomnil na svoje dosedanje izvršne ukaze, s katerimi naj bi nadaljeval.

Zvezne države je pozval, naj še naprej sprejemajo zakone za zaščito državljanov, in spomnil na izjavo pokojne konservativne ikone vrhovnega sodišča Antonina Scalie, da pravica do orožja ni absolutna. Poudaril je tudi, da imajo države pravico do sprejemanja regulacij na področju orožja. “Vse Američane pozivam, naj se sliši njihov glas o varnosti glede orožja. Gre za življenja,” je sklenil Biden.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje