Sodišče za vojne zločine na Kosovu nekdanjima borcema znižalo kazen

Svet 02. Feb 202321:50 1 komentar
Hysni Gucati
Piroschka van De Wouw/REUTERS

Sodišče za vojne zločine na Kosovu je nekdanjima borcema kosovske osvobodilne vojske znižalo kazen.

Posebno sodišče za vojne zločine na Kosovu v Haagu je danes znižalo zaporni kazni nekdanjima borcema Osvobodilne vojske Kosova (OVK), ki sta bila lani obsojena zaradi ustrahovanja prič vojnih zločinov med vojno za neodvisnost proti Srbiji. Hysniju Gucatiju in Nasimu Haradinaju so kazen znižali za tri mesece na štiri leta in tri mesece zapora.

Sodišče v Haagu je Gucatija in Haradinaja maja lani v prvi sodbi v zvezi z vojno za neodvisnost Kosova v devetdesetih letih prejšnjega stoletja obsodilo na štiri leta in pol zapora zaradi ustrahovanja prič. V prizivnem postopku je sodišče potrdilo njuno obsodbo v treh točkah obtožnice zaradi ustrahovanja in kršitve tajnosti sodišča, vendar ju je oprostilo v dveh točkah obtožnice zaradi oviranja javnih uslužbencev.

“Pritožbeni senat je znižal kazni za Gucatija in Haradinaja,” je dejala predsednica Michele Picard, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Posebno sodišče za vojne zločine na Kosovu deluje v skladu s kosovsko zakonodajo, vendar ima sedež na Nizozemskem, da bi zaščitili priče pred ustrahovanjem na Kosovu, kjer nekdanji poveljniki OVK že dolgo prevladujejo v političnem življenju. Sodišče je izdalo obtožnice za vojne zločine proti več visokim članom OVK, skupine, ki je v letih 1998–1999 vodila boj za neodvisnost proti Srbiji. Med njimi je tudi nekdanji kosovski predsednik Hashim Thaci, ki je po vložitvi obtožnice, ki ga bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, leta 2020 odstopil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje