Sodišče zavrnilo Trumpovo imuniteto pred tožbami zaradi napada na kongres

Svet 01. Dec 202318:43 1 komentar
Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump
Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump (Foto: PROFIMEDIA)

Policisti, kongresniki in drugi lahko vlagajo zasebne odškodninske tožbe proti bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu zaradi spodbujanja privržencev k napadu na zvezni kongres 6. januarja 2021, je danes odločilo zvezno prizivno sodišče. Trump se sicer zoper odločitev lahko pritoži še na vrhovno sodišče, poroča spletni portal Politico.

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump očitke, da je s svojim govorom 6. januarja 2021 množico spodbudil k napadu na kongres, zavrača s trditvijo, da je bil takrat predsednik ZDA, zaradi svojega položaja pa naj bi imel popolno imuniteto pred vsemi tožbami.

Tričlanski senat prizivnega sodišča v Washingtonu je danes sklenil, da besede in dejanja predsedniškega kandidata niso avtomatično zaščitene pred tožbami.

“Ko si predsednik prizadeva za drugi mandat, njegova kampanja za ponovno izvolitev ni predsedniško dejanje. Urada predsednika ZDA ne zanima, kdo bo naslednji predsednik. Kampanja za ta položaj ni uradno dejanje tega urada,” je zapisal predsednik zveznega prizivnega sodišča v prestolnici Washington Sri Srinivasan.

Trumpa zaradi poziva množici, naj gre nad ameriški kongres, med drugim odškodninsko tožijo kongresni policisti in več kongresnikov. Poleg tega sta nekdanjega predsednika med drugim doletela tudi kazenska pregona zaradi spodnašanja izida predsedniških volitev 2020 – na zvezni ravni v Washingtonu in državni ravni v Georgii.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje