Poročilo o napadu na kongres: Trump namerno širil neresnice o volitvah

Svet 23. Dec 202209:22 1 komentar
Trump in vdor njegovih podpornikov v Kapitol
Vdor Trumpovih podpornikov v Kapitol. (Foto: PROFIMEDIA)

Odbor za preiskavo napada privržencev nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa na kongres 6. januarja lani je predstavil končno 845-stransko poročilo, iz katerega izhaja, da je Trump namerno širil neresnice o ukradenih predsedniških volitvah in s tem sprožil vstajo svojih podpornikov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vsebina poročila odbora predstavniškega doma kongresa temelji na predhodnih javnih zaslišanjih, tako da predstavljene ugotovitve javnosti niso nove, lahko pa služijo kot gradivo ob morebitnem kazenskem pregonu Donalda Trumpa ali njegovih sodelavcev. Proti Trumpu zaradi spodnašanja izida volitev in napada na kongres namreč že poteka ločena kazenska preiskava posebnega tožilca Jacka Smitha.

Poročilo, ki samo po sebi ni pravno zavezujoče, predstavlja časovnico napada na kongres z začetkom nekaj tednov pred razglasitvijo izidov volitev, na katerih je Trump klonil proti demokratskemu kandidatu Joeju Bidnu.

Iz zbranega gradiva izhaja, da se je Trump že vnaprej odločil, da bo razglasil zmago, ne glede na uradne izide volitev. V poskusu ohranitve oblasti je Trump s političnimi zavezniki svoj cilj poskušal doseči s pritiski na sodišča, ministrstvo za pravosodje, zvezne države in podpredsednika Mikea Pencea, a bil pri tem na koncu neuspešen.

Poročilo potrjuje, da je Trump v času napada na kongres 187 minut prek televizijskega zaslona spremljal izgrede na bližnjem Kapitolu, v katerih je umrlo pet ljudi. Odhajajoči predsednik v tem času kljub pozivom k ukrepanju ni storil ničesar, da bi ustavil napadalce, ki so uničevali parlamentarno poslopje in ogrožali kongresnice in kongresnike.

V 18 mesecih preiskave so člani odbora iz vrst demokratov in republikancev zbrali več kot 1000 izjav, med drugim tudi od Trumpovih nekdanjih tesnih sodelavcev in članov družine.

Predlagajo, da se izgred razglasi za vstajo

Poročilo vključuje tudi seznam 11 predlogov v izogib podobnim incidentom v prihodnosti. Med drugim so člani odbora predlagali spremembe nadzora nad policijskimi silami na Kapitolu in dodatne zaščite za delavce na volilnih odborih, prav tako pa predlagajo, da se izgred 6. januarja razglasi za vstajo, s čimer bi onemogočili kandidaturo za državne položaje vsem udeležencem shoda in njihovim pomagačem.

Z objavo poročila je kongresni odbor bržkone prenehal z delovanjem. V kratkem bo večino v predstavniškem domu namreč prevzela Republikanska stranka, ki nima interesa za nadaljevanje preiskav Trumpa, ki je že najavil, da namerava kandidirati na naslednjih predsedniških volitvah.

Trump je v začetku tedna kongresnike obtožil podajanja “lažnih obtožb” proti njemu, s katerimi da mu želijo preprečiti ponovno kandidaturo za Belo hišo.

“Lažne obtožbe, ki jih je pripravil zelo pristranski odbor za 6. januar, so že bile predložene, kazensko preganjane in obravnavane na sodišču v obliki druge potegavščine z ustavno obtožbo,” je na svoji družbeni platformi Truth Social (Resnica družbena) zapisal Trump. “Prepričljivo sem zmagal,” je zmagoslavno dodal.

Odbor je sicer v ponedeljek priporočil kazenski pregon Trumpa zaradi spodbujanja upora proti državi, oviranja uradnega postopka, zarote za prevaro ameriške vlade in dajanja lažnih izjav.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje