Sodniki bodo izrekli pravnomočno sodbo Mladiću

Svet 08. Jun 202107:18 > 09:41 0 komentarjev

Nekdanjemu poveljniku sil Republike Srbske Ratku Mladiću bodo v Haagu v pritožbenem postopku izrekli pravnomočno sodbo. Mladić je bil leta 2017 zaradi genocida v Srebrenici in drugih zločinov med vojno v BiH obsojen na dosmrtni zapor, a se je na sodbo pritožil.

Mednarodno sodišče za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji je nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića leta 2017 po triletnem sodnem procesu obsodilo na dosmrtni zapor.

Mladić, ki si je v javnosti prislužil vzdevek “klavec iz BiH”, je bil spoznan za krivega genocida ter zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov med vojno v BiH med letoma 1992 in 1995.

Tožilstvo in Mladić sta se na sodbo pritožila. Postopek so nato dvakrat preložili, najprej zaradi Mladićeve operacije, nato pa zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19.

Kar 16 let je preživel na begu

Ratko Mladić je eden najbolj znanih haaških obtožencev, ki je kar 16 let preživel na begu. Njegova žena in sin sta leta trdila, da je mrtev, in tudi vložila zahtevo, da bi ga razglasili za mrtvega. Leta 2011 so ga ujeli v Srbiji, pred aretacijo je živel v popolni izolaciji, v tem času pa doživel tudi infarkt, a najbližjim ni dovolil, da bi ga odpeljali v bolnišnico.

V Haagu so sodili tudi nekdanjemu političnemu vodji bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću in nekdanjemu jugoslovanskemu in srbskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću. Karadžić zaradi genocida v Srebrenici in drugih grozodejstev prestaja dosmrtno zaporno kazen, Milošević pa je še pred koncem sojenja leta 2006 umrl zaradi srčnega napada.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!