Sojenje po strelskem napadu: oprostilna sodba in jok namestnika šerifa

Svet 30. Jun 202308:45 3 komentarji
Scot Peterson
Scot Peterson (Foto: Amy Beth Bennett/via REUTERS)

Šerifov namestnik na Floridi, ki so mu zaradi neustreznega odziva na strelski napad na šoli leta 2018 med drugim očitali zanemarjanje otrok, je bil oproščen.

Porota na Floridi je namestnika šerifa oprostila kaznivega dejanja zanemarjanja otrok in drugih obtožb, ker med strelskim napadom na šoli v Parklandu februarja leta 2018 ni ukrepal. To je bilo prvo sojenje uslužbencu organov pregona v zgodovini ZDA zaradi opustitve dolžnosti med strelskim napadom na šoli.

Nekdanji namestnik šerifa okrožja Broward, Scot Peterson je ob branju sodbe jokal. “Dobil sem nazaj svoje življenje. Imamo nazaj svoje življenje,” je dejal Peterson. Vztrajal je, da bi se spopadel s strelcem Nikolasom Cruzom, vendar ni vedel, od kod prihajajo streli. Dejal je tudi, da ljudje ne bi smeli nikoli pozabiti žrtev.

“Samo ena oseba je bila kriva in to je bila ta pošast Cruz,” je dejal Peterson, ki so ga starši ubitih otrok imenovali za strahopetca iz Browarda.

Peterson je bil obtožen, da se ni soočil s strelcem Cruzom, ki je v šestih minutah ubil 17 ljudi, ranil pa štiri. Grozilo mu je skoraj sto let zapora.

Iz varnostnih posnetkov je razvidno, da je 36 sekund po začetku Cruzovega napada Peterson, ki ni nosil neprebojnega jopiča, zapustil svojo pisarno približno 92 metrov od stavbe. Vrat stavbe, kjer je potekal napad, ni odprl, temveč se je skril 23 metrov stran v niši sosednje stavbe, pri čemer je imel še vedno izvlečeno pištolo. Tam je ostal 40 minut, še dolgo potem, ko se je streljanje končalo in so v stavbo vdrli drugi policisti.

Porota se na sojenju 24-letnemu Cruzu ni poenotila glede smrtne kazni in mu je izrekla dosmrtno zaporno kazen.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje