Šokantne novice z Otoka: dve tretjini kirurginj žrtev spolnega nadlegovanja

Svet 13. Sep 202312:24 0 komentarjev
Kirurg
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Britance v teh dneh razburja najnovejša raziskava, ki razkriva šokantne številke spolnega nasilja med kirurginjami. Dve tretjini žensk je bilo v svoji karieri žrtev spolnega nadlegovanja, ena tretjina pa žrtev spolnega nasilja, pri čemer je bil storilec sodelavec. V strahu, da bi prijava vplivala na njihovo kariero, žrtve spolnega nasilja niso prijavile. Tudi 24 odstotkov moških je žrtev spolnega nadlegovanja, še ugotavljajo.

Avtorji študije so opozorili na vzorec, ko so specializantke zlorabljali starejši kirurgi. Kraljeva zbornica kirurgov je odkritja označila za resnično šokantna in poudarila, da predstavljajo resno osramotitev poklica. Britansko zdravniško združenje (BMA) pa je dejanja označil za grozljiva.

“Grozljivo je, da so ženske v kirurgiji izpostavljene spolnim napadom in spolnim zlorabam svojih kolegov na delovnem mestu in pogosto medtem, ko se trudijo skrbeti za paciente,” je dejala Latifa Patel iz združenja BMA.

Spolno nasilje je javna skrivnost

Že dlje je spolno nasilje nad kirurginjami veljalo za javno skrivnost. To pa so sedaj potrdili v raziskavi, ki so jo opravili pri Univerzi v Exeterju, Univerzi v Surreyju in delovni skupini za spolne zlorabe v kirurgiji. V njej je sodelovalo 1435 kirurgov in kirurginj.

V raziskavi opisujejo primere, kako so kirurginje v haljah otipavali, kako so si moški kirurgi brisali čela v njihove dekolteje in kako so se moški z erekcijo drgnili ob kirurginje. Nekateri kirurgi so celo obljubljali napredovanje v zameno za spolne odnose ali jih celo posilili.

Glede na ugotovitve, je bilo 63 odstotkov žensk žrtev spolnega nadlegovanja, 30 odstotkov pa žrtev spolnega nasilja s strani kolega. Kar 90 odstotkov žensk in 81 odstotkov moških pa je bilo priča neke vrsti spolnega nadlegovanja ali nasilja.

V poročilu so odkrili, da je bilo tudi 24 odstotkov moških žrtev spolnega nadlegovanja.

Strah pred prijavo in nezaupanje v NHS

Ženske so v raziskavi, ki so jo objavili v znanstveni reviji British Journal of Surgery, izrazile strah pred prijavo nasilja, saj da bi to lahko škodovalo njihovi karieri, obenem pa ne zaupajo v NHS, da bo posredoval pri teh primerih.

Britanski poslanci so napovedali, da bodo preučili primere spolnega nadlegovanja in nasilja v okviru nacionalnega zdravstvenega sistema. Vodja parlamentarnega odbora za zdravstvo in socialno varstvo Steve Brine je danes razkritja označil za šokantna. Prepričan je, da ima NHS dolžnost zagotoviti varno okolje za zaposlene in ukrepati proti takim dejanjem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!