Soprogi enega glavnih bošnjaških politikov odvzeli magistrski naziv

Svet 06. Mar 202318:37
sebija izetbegović, bakir izetbegović
PROFIMEDIA

Senat sarajevske univerze je generalni direktorici Univerzitetnega kliničnega centra v Sarajevu in profesorici na tamkajšnji medicinski fakulteti Sebiji Izetbegović odvzel magistrski naziv. Senat je namreč ugotovil, da ni verodostojnih dokazov, da je soproga vodje največje bošnjaške stranke v BiH Bakirja Izetbegovića na magistrskem študiju na medicinski fakulteti v Zagrebu opravila vse potrebne izpite za nadaljnji študij v prestolnici BiH.

Senat Univerze v Sarajevu je zaradi ugotovljenih nezakonitosti danes odvzel magistrski naziv Sebiji Izetbegović, soprogi vodje največje bošnjaške stranke v BiH Bakirja Izetbegovića. Sebija Izetbegović je generalna direktorica Univerzitetnega kliničnega centra v Sarajevu in profesorica na tamkajšnji medicinski fakulteti.

Senat ji je naziv odvzel na podlagi priporočila komisije univerze, ki je ugotovila, da ni verodostojnih dokazov, da je na magistrskem študiju na medicinski fakulteti v Zagrebu, kamor se je vpisala leta 1993, opravila vse potrebne izpite, ki bi ji omogočili nadaljnji študij na medicinski fakulteti v Sarajevu, kamor se je vpisala kasneje na podlagi domnevno opravljenih izpitov, poroča sarajevski portal klix.

Rektor sarajevske univerze Rifat Škrijelj je po glasovanju sporočil, da odločitev senata velja od danes in da lahko Sebija Izetbegović v 30 dneh sproži samo upravni spor na sodišču, saj se na organe univerze ne more pritožiti.

Pojasnil je, da bi odvzem magistrskega naziva lahko pomenil, da ji bodo odvzeli tudi naziv doktorice, s tem pa tudi položaj redne profesorice na sarajevski medicinski fakulteti, ki ga ima od leta 2014.

Položaj generalne direktorice Univerzitetnega kliničnega centra v Sarajevu pa bo odvisen od predpisov kliničnega centra, je dodal. Mandat se ji sicer izteče konec leta.

Dodal je še, da so na sarajevski univerzi od leta 2016 preverili 22.000 diplom in da samo za Sebijo Izetbegović na magistrskem študiju v dokumentaciji niso našli potrdil o opravljenih izpitih ne v Zagrebu niti v Sarajevu. Napovedal je, da bodo ugotovitve komisije posredovali ministrstvu za visoko šolstvo.

Sebija Izetbegović je pred sejo senata zagrozila s tožbami rektorju in vsem drugim, ki so spodbijali njen magistrski naziv. Trdi namreč, da gre za politično motiviran obračun zaradi njenega dela v največji bošnjaški Stranki demokratske akcije (SDA), ki jo vodi njen soprog.

Rektorja univerze je obtožila, da skuša odvrniti pozornost javnosti od lastnega spornega akademskega napredovanja, predvsem pa od nezakonito pridobljene diplome svojega političnega šefa, zunanjega ministra BiH Elmedina Konakovića, predsednika Stranke narod in pravica. Obtožbe SDA, da Konaković nima veljavne diplome, sicer doslej še niso dokazali, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V javnosti so se prvi dvomi v verodostojnost njenih akademskih nazivov začeli pojavljati maja 2021. Da je študirala na obeh omenjenih univerzah sicer ni sporno, ni pa dokazov, da bi študij tudi končala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar