Na letališču v Kabulu še vedno množice, ki upajo na evakuacijo

Svet 21. Avg 202109:33 > 15:57 0 komentarjev
Evakuacija na letališču v Kabulu
Lance Cpl. Nicholas Guevara/U.S. Marine Corps/REUTERS

Soustanovitelj talibanov in eden njihovih najvišjih predstavnikov mula Abdul Gani Baradar je prispel v Kabul na pogovore o vzpostavitvi nove afganistanske vlade. Medtem so ZDA iz prestolnice Afganistana evakuirale 169 Američanov, na letališču v Kabulu pa so še vedno množice ljudi, ki upajo na evakuacijo.

Soustanovitelj talibanov in eden njihovih najvišjih predstavnikov mula Abdul Gani Baradar je danes prispel v Kabul na pogovore o vzpostavitvi nove afganistanske vlade.

Baradar se bo v Kabulu “srečal s talibanskimi voditelji in predstavniki drugih političnih sil za vzpostavitev vključujoče vlade”. V okviru pogajanj naj bi se srečal z več političnimi voditelji, med drugim z vodjo visokega sveta za spravo Abdulahom Abdulahom.

Baradar se je v torek, dva dni po vrnitvi talibanov na oblast v Afganistanu, vrnil iz Katarja, kjer je vodil politični urad njihovega gibanja. Pristal je v Kandaharju na jugu Afganistana.

Leta 2018 izpuščen iz zapora

Baradar je bil eden najbolj zaupanja vrednih sodelavcev ustanovitelja in prvega vodje talibanov mule Omarja. Najprej se je boril proti sovjetskim četam med invazijo države na Afganistan, kasneje pa je bil eden najpomembnejših poveljnikov talibanov. Po invaziji ZDA leta 2001 in propadu talibanske vlade se je Baradar boril proti silam zahodne koalicije. Leta 2010 so ga pakistanske in ameriške posebne službe ujele na jugu Pakistana.

Leta 2018 je bil izpuščen iz zapora. Posebni odposlanec ZDA za Afganistan Zalmay Khalilizad je kasneje povedal, da so njegovo izpustitev zahtevale ZDA. Februarja 2020 sta potem v Dohi podpisala omenjeni sporazum za končanje ameriške vojaške prisotnosti v Afganistanu. Pogovarjal se je s takratnim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in se večkrat srečal z nekdanjim državnim sekretarjem ZDA Mikom Pompeom. V skladu s sporazumom so se morali Američani umakniti iz Afganistana, talibani pa opustiti teroristične dejavnosti in začeti pogajanja z vlado v Kabulu.

Mula Abdul Gani Baradar
Alexander Zemlianichenko/REUTERS

V Kabulu se medtem mudi tudi Kalil Hakani, ki ga iščejo ZDA, za njegovo izročitev pa so pripravljene plačati pet milijonov dolarjev. Stric namestnika vodje talibanov Siradžusdina Hakanija je v petek vodil molitev v eni od mošej v Kabulu, piše britanski BBC.

Še en vidnejši član mreže Hakani Anas Hakani naj bi bil prav tako že v Kabulu, kjer se je srečal z nekdanjim predsednikom Hamidom Karzajem in vodjo visokega sveta za spravo Abdulahom Abdulahom.

Mreža Hakani je ena najmočnejših in najbolj zastrašujočih skrajnih skupin, s katero so v zadnjih letih povezali večino nasilnih napadov proti afganistanskim silam in zahodnim zaveznikom. Po pričakovanjih bodo igrali pomembno vlogo v novem režimu.

Ameriška vojska evakuirala svoje državljane

Ameriška vojska v Afganistanu je s helikopterji evakuirala 169 Američanov, ki se niso mogli prebiti do letališča v Kabulu, je v petek sporočil Pentagon. Trije helikopterji so zapustili varovano območje letališča ter jih evakuirali iz bližnjega hotela, je sporočil tiskovni predstavnik John Kirby.

Helikopterji so bili z letališča napoteni zaradi skrbi za varnost Američanov pri prebijanju skozi množico na varovano območje letališča. Kot je dejal Kirby, niso bili vsi prepričani, ali se lahko prebijejo, poveljniki na terenu pa so odločili, da bodo ponje poslali helikopterje.

Ameriški vojaki, ki nadzirajo letališče v Kabulu, ga doslej niso zapuščali, saj ne želijo tvegati konflikta s talibani. Ti sicer nadzorujejo vse poti do letališča. Številni Afganistanci se v obupnem poskusu pobega iz države še naprej skušajo prebiti do letališča. Vendar talibani na kontrolnih točkah Afganistancem brez potnih listin ne dovolijo dostopa na območje letališča, težave imajo tudi tisti z veljavnimi dokumenti.

Ameriški predsednik Joe Biden je v petek znova zagotovil, da bodo iz Afganistana evakuirali vse Američane, ki si to želijo. Od prejšnje sobote so iz Kabula rešili že 13.000 ljudi, je dodal.

Na območju letališča še vedno množice

Medtem ko imajo nadzor nad mestom talibani, na letališču za red med drugim skrbijo ameriški in britanski vojaki.

Pred vstopnimi točkami na letališče prihaja do prerivanj in napetih situacij. Ameriška vojska odloča, kdaj in kako se odpirajo vstopne točke. Po zvočnikih naj bi na severni strani letališča sporočili, da bodo vrata zaprta dva dni, je dejal očividec. Eden od očividcev pa je opisal, da pred letališčem čakajo ljudje iz vseh družbenih slojev, med njimi so igralci, televizijske osebnosti, mladi, ženske z novorojenčki, invalidi. 

Ameriško veleposlaništvo je danes pozvalo svoje državljane, naj se izogibajo letališča, saj obstaja varnostna grožnja v bližini vstopnih točk. Do letališča naj se odpravijo le, če dobijo takšno navodilo s strani predstavnikov ameriške vlade.

Evakuacija na letališču v Kabulu Evakuacija na letališču v Kabulu
Lance Cpl. Nicholas Guevara/U.S. Marine Corps/REUTERS
Evakuacija na letališču v Kabulu Evakuacija na letališču v Kabulu
Lance Cpl. Nicholas Guevara/U.S. Marine Corps/REUTERS
Evakuacija na letališču v Kabulu Evakuacija na letališču v Kabulu
Lance Cpl. Nicholas Guevara/U.S. Marine Corps/REUTERS
Evakuacija na letališču v Kabulu Evakuacija na letališču v Kabulu
Lance Cpl. Nicholas Guevara/U.S. Marine Corps/REUTERS

Zaupno poročilo Združenih narodov je pred dnevi razkrilo, da so talibani oblikovali seznam sodelavcev ZDA in Nata in da jih že iščejo, čeprav so sprva obljubljali amnestijo za vse. Tudi s terena prihaja vse več poročil o iskanju nasprotnikov talibanov, prav tako o zatiranju žensk.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!