Španija ne želi sodelovati v boju proti hutijevcem v Rdečem morju

Svet 28. Dec 202312:49 0 komentarjev
Pedro Sanchez
Pedro Sanchez (Foto: PROFIMEDIA)

Španski premier Pedro Sanchez je sporočil, da španska vlada nasprotuje sodelovanju pomorskih sil operacije Evropske unije Atalanta v mednarodni koaliciji pod vodstvom ZDA za zaščito tovornih ladij v Rdečem morju pred napadi hutijevcev. Razlogov ni navedel, a po poročanju španskih medijev naj bi bili notranjepolitični: Sanchezovi socialisti namreč vodijo manjšinsko vladno koalicijo, v kateri je tudi skrajno leva stranka Sumar, ki nasprotuje ameriški zunanji politiki.

Španska vlada nasprotuje sodelovanju pomorskih sil operacije Evropske unije Atalanta v mednarodni koaliciji pod vodstvom ZDA za zaščito tovornih ladij v Rdečem morju pred napadi hutijevskih upornikov iz Jemna, je v sredo sporočil španski premier Pedro Sanchez. Izrazil pa je odprtost za vzpostavitev nove operacije EU v ta namen.

Hutijevci, ki so blizu Iranu, so, kot trdijo, v znak podpore Palestincem v vojni med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas na ladje v Rdečem morju izvedli že več napadov. ZDA so zato za zaščito tamkajšnjega tovornega prometa naznanile vzpostavitev mednarodne koalicije pod svojim vodstvom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pomorsko operacijo Atalanta je EU vzpostavila leta 2008 za boj proti piratom ob obali Somalije, potem ko so na tej pomembni pomorski poti proti Evropi pirati ugrabili več ladij. Od leta 2019 operacijo vodi Španija, trenutno pa v njenem okviru v Indijskem oceanu deluje le ena ladja španske mornarice.

Sanchez je na novinarski konferenci ob koncu leta v sredo izpostavil, da omenjena španska ladja ni primerna za patruljiranje v Rdečem morju s ciljem preprečevanja napadov hutijevcev. V prvem javnem odzivu na vprašanje je poudaril, da so tveganja in razmere v Rdečem morju drugačni kot v Indijskem oceanu.

Ameriško obrambno ministrstvo je prejšnji teden sporočilo, da se je mednarodni koaliciji pod vodstvom ZDA za zaščito tovornega prometa v Rdečem morju pridružilo 20 držav.

Tiskovni predstavnik španskega obrambnega ministrstva je v nedeljo za AFP povedal, da Španija v koaliciji ne bo sodelovala. Razloga ni navedel, španski mediji pa so poročali, da so v ozadju notranjepolitični razlogi. Sanchezovi socialisti namreč vodijo manjšinsko vladno koalicijo, v kateri je tudi skrajno leva stranka Sumar, ki nasprotuje ameriški zunanji politiki.

Po podatkih Mednarodne pomorske zbornice (ICS) je Rdeče morje “morska avtocesta”, ki povezuje Sredozemlje z Indijskim oceanom in s tem Evropo z Azijo, saj po njem poteka 12 odstotkov svetovne trgovine. Skozi Sueški prekop, ki povezuje Sredozemlje in Rdeče morje, pa vsako leto pluje približno 20.000 ladij, navaja AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!