Španija v odpravo DDV na osnovna živila

Svet 27. Dec 202219:44 1 komentar
hrana, mlečni izdelki, trgovina ZDA
PROFIMEDIA

Španska vlada je sprejela nov, deset milijard evrov vreden sveženj ukrepov za spopadanje z inflacijo v prihodnjem letu, s katerimi bo v naslednjih šestih mesecih znižala davek na dodano vrednost (DDV) na prehrambne izdelke. Sveženj med drugim vključuje odpravo DDV na osnovna živila, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Vlada bo zagotovila, da se znižanje DDV in pomoč kmetom neposredno in takoj prenesejo na cene hrane,” je po sprejetju svežnja novinarjem dejal španski premier Pedro Sanchez. Osnovna živila, kot so kruh, moka, mleko, sir, jajca, sadje, zelenjava, stročnice, krompir in žita, ki so trenutno obdavčena po štiriodstotni stopnji, ne bodo več obdavčena.

Pri drugih živilih, ki so obdavčena po desetodstotni davčni stopnji, pa bodo DDV prepolovili na pet odstotkov, je po poročanju španske tiskovne agencija EFE pojasnil Sanchez.

Poleg tega naj bi se pokojnine zvišale za 8,5 odstotka, zelo nizke pokojnine pa za 15 odstotkov. Približno 4,2 milijona družin z letnim dohodkom, nižjim od 27.000 evrov, bo prejelo enkratno plačilo v višini 200 evrov. Da bi razbremenili najemnike, so se na vladi odločili za zamrznitev najemnin za obstoječe pogodbe za pol leta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vlada je napovedala tudi 300 milijonov evrov neposredne pomoči kmetom, da bi izravnala povišanje stroškov gnojil.

“Ta vlada bo še naprej ščitila navadne ljudi,” je še povedal Sanchez.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje