Spektakularen video gradnje Pelješkega mostu iz vesolja

Svet 13. Feb 202216:07 0 komentarjev
Pelješki most
PROFIMEDIA

Spektakularen video gradnje Pelješkega mostu je na spletu všečkalo več tisoč ljudi. V 24-sekundnem posnetku so prikazane satelitske fotografije gradnje mostu iz vesolja. Vsak mesec med junijem 2018 in februarjem 2022 predstavlja ena fotografija.

Na Linkedinu je video delil projektant Andrija Rubinić, uporabniki družbenega omrežja pa niso skrivali, da so nad posnetkom navdušeni. Videoposnetek, pod katerega je podpisan satelit Sentinel-2, je všečkalo več tisoč ljudi.

Spojitev mostu je bila za Hrvate izpolnitev sanj. Na N1 Hrvaška so dogodek opisali kot sanje, ki jih sanjajo že 300 let, most pa bo močno spremenil življenje lokalnim prebivalcem. Že ta malenkost, da starši novorojencu ne bodo morali takoj dati delati osebne izkaznice (ki jo potrebujejo ob prehajanju meje z BiH), lokalnemu prebivalstvu pomeni veliko.

Gradbena dela so trajala 1.277 dni, kitajsko podjetje je gradnjo mostu dokončalo 26. januarja. Cesto, ki povezuje most in Jadransko magistralo, bodo za promet odprli že v letošnji turistični sezoni, čisto vsa dela na drugih povezovalnih cestah pa bodo predvidoma končana do konca 2022.

Glavni in odgovorni projektant mosta je Slovenec Marjan Pipenbaher, ki je v svoji karieri zasnoval več kot 200 mostov in viaduktov po vsem svetu. V intervjuju za N1 je spregovoril o izzivih pri gradnji mostu, sodelovanju s kitajskim konzorcijem podjetji in odgovoril na vprašanje, kako dolgo bo most stal. Pojasnil pa je tudi, zakaj je slovesnost nekoliko zamujala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!