Spletno stran Evropskega parlamenta po glasovanju o Rusiji napadli hekerji

Svet 23. Nov 202217:31 2 komentarja
Evropski parlament
Frederick Florin/Pool via REUTERS

Evropski parlament je bil tarča sofisticiranega kibernetskega napada. Nekaj trenutkov po tem, ko so evropski poslanci glasovali o razglasitvi Rusije za državo, ki podpira terorizem, so hekerji onemogočili spletno stran Evropskega parlamenta, piše Politico.

“Potrjujem, da je bil Evropski parlament tarča kibernetskega napada. Parlamentarne službe so dobro branile parlament,” je dejala podpredsednica, pristojna za kibernetsko varnost, in češka poslanka Dita Charanzová. Uradnik, ki je želel ostati anonimen, pa je povedal, da je “to morda najbolj prefinjen napad, kar se jih je doslej zgodilo na parlament”.

Predsednica parlamenta Roberta Metsola pa je dodala, da je odgovornost za napad prevzela “prokremeljska skupina”.

Z napadom so hekerji želeli doseči ohromitev storitve, gre za tako imenovani DDoS napad. Napadalci so obremenili strežnike, da bi uporabnikom preprečili dostop do spletnih mest, je potrdil poslanec češke piratske stranke Marcel Kolaja.

Z napadi DDoS želijo hekerske skupine povzročiti kaos. Tovrstni napadi so priljubljeni med ruskimi hekerskimi skupinami, kot je Killnet. Uporabljajo jih predvsem kot protest proti evropskim političnim odločitvam, s katerimi evropske države podpirajo Ukrajino.

Napad kmalu po glasovanju o resoluciji, s katero so Rusijo označili za državo, ki sponzorira terorizem

Napad se je zgodil kmalu po tem, ko so evropski poslanci glasovali o resoluciji, s katero so Rusijo označili za državo, ki sponzorira terorizem in uporablja teroristična sredstva.

“Nekateri znaki kažejo, da za napadom stoji Killnet, skupina hekerjev, povezanih z Rusijo,” je povedala grška poslanka in podpredsednica parlamenta Eva Kaili. “Prekinili so le zunanji dostop do spletne strani Evropskega parlamenta. Če ne bo prišlo do novih napadov, bomo kmalu spet na voljo,” je dodala.

Nemška poslanka iz vrst Zelenih Alexandra Geese pa je tvitnila: “Zjutraj je bila sprejeta resolucija, ki Rusijo označuje kot teroristično države. Popoldne pa se je Evropskemu parlamentu sesulo celotno omrežje.”

Belgijski center za kibernetsko varnost je potrdil, da poteka preiskava na ravni Evropske unije. A dodatnih informacij še niso mogli posredovati.

O težavah z omrežji WiFi je danes s plenarnega zasedanja v Strasbourgu poročal tudi novinar STA, ki je ocenil, da omrežja znotraj poslopja parlamenta niso delovala okoli pol ure.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje