Spodleteli poskus izvrševanja smrtne kazni v ameriškem zaporu

Svet 29. Feb 202421:52 0 komentarjev
Zapor, ZDA
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

V ameriški zvezni državi Idaho so prvič po dvanajstih letih skušali izvršiti smrtno kazen, vendar pa jim je poskus spodletel.

Ameriška zvezna država Idaho je v sredo začasno ustavila izvrševanje smrtnih kazni, potem ko tudi v osmem poskusu ni uspela usmrtitev serijskega morilca Eugena Creecha, poročajo ameriški mediji. Creech je bil obsojen na dosmrtni zapor zaradi več umorov po ZDA, na smrt pa so ga obsodili zaradi umora v zaporu.

Leta 1981 je ubil 22-letnega Davida Dala Jensena, ki je prestajal zaporno kazen tam, kjer Creech, ki si je medtem v dolgih letih od obsodbe pridobil veliko zaveznikov za pomilostitev, vendar pa guverner Idaha Brad Little o tem noče niti slišati, prošnje za pomilostitev pa so zavrnila tudi sodišča.

Creech je bil obsojen petih umorov v treh zveznih državah, sumijo pa ga, da je ubil še več ljudi.

V sredo so 73-letnika pripeljali v sobo za usmrtitev, vendar pa zdravniškemu osebju ni uspelo najti ustrezne žile, v katero bi mu vbrizgali sredstvo za usmrtitev.

Upravnik zapora je potem postopek prve usmrtitve v državi po 12 letih prekinil, Idaho pa je po odločitvi pravosodnega ministrstva začasno ustavila vse usmrtitve.

Idaho je sicer lani sprejel zakon, da se lahko usmrtitve izvajajo tudi s strelskimi vodi, vendar postopki za to še niso dodelani. Ameriške zvezne države so prisiljene v iskanje novih načinov za usmrtitve, saj proizvajalci sredstev za smrtonosne injekcije tega več nočejo prodajati državam za ta namen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!