Spodnji dom parlamenta BiH sprejel na propad obsojen volilni zakon

Svet 29. Dec 202317:04 0 komentarjev
BiH
PROFIMEDIA

Spodnji dom parlamenta Bosne in Hercegovine je pod pritiskom visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH sprejel predlog novele volilnega zakona, ki ga je vložila glavna bošnjaška stranka SDA. Kljub izidu je jasno, da zakon ne bo sprejet v zgornjem domu, saj mu nasprotujeta največji stranki Srbov in Hrvatov, SNSD in HDZ BiH.

Za spremembe je na nujni seji glasovalo 26 poslancev, devet jih je bilo proti. Zakon mora sedaj potrditi še zgornji dom, t.j. dom narodov, kjer pa besedilo v trenutni obliki ne uživa zadostne podpore.

Zakon v volilne postopke uvaja rabo tehnologij, ki bodo v teoriji znatno otežile morebitne volilne prevare, poroča sarajevski portal televizije N1. Predlog med drugim predvideva tudi lokalne volilne odbore, v katerih po novem ne bi bilo predstavnikov političnih strank.

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt je prejšnji teden poslancem v Sarajevu postavil nekajtedenski rok za sprejetje ustreznih zakonodajnih sprememb. Napovedal je, da jih bo v nasprotnem primeru sprejel sam, kar mu dopuščajo pooblastila.

Kot navaja hrvaška tiskovna agencija Hina, so v HDZ BiH prepričani, da bi moral zakon urejati širšo problematiko volilnega sistema, znotraj katerega po njihovem prepričanju Hrvati nimajo zagotovil o ustreznem zastopstvu. V SNSD medtem menijo, da so predlagane spremembe protizakonite, v primeru Schmidtove enostranske odločitve pa napovedujejo sprejetje posebnega volilnega zakona za območje Republike Srbske.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!