Spopadi v Sudanu: vse več tujih držav evakuira diplomatsko osebje

Svet 23. Apr 202308:45 > 14:43 2 komentarja
Spopadi v Sudanu
REUTERS

Ameriški predsednik Joe Biden je sporočil, da so zaradi oboroženih spopadov med sudansko vojsko in paravojaškimi silami RSF iz Kartuma evakuirali diplomatsko osebje in njihove družine. Z evakuacijami svojega diplomatskega osebja in državljanov so začele tudi številne druge države, med drugim Francija, Velika Britanija, Nizozemska, Španija in Turčija.

Bela hiša je sporočila, da začasno ustavljajo delovanje veleposlaništva v sudanski prestolnici in da so osebje ter njihove družine evakuirali.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je pojasnil, da so odločitev o evakuaciji sprejeli zaradi “resnih in naraščajočih varnostnih groženj”. Njegov namestnik John Bass je pojasnil, da je med evakuiranimi tudi nekaj tujih diplomatov. Ob tem je dejal, da v prihajajočih dneh ni pričakovati usklajene evakuacije državljanov ZDA, ki so še v Sudanu.

V misiji je sodelovalo več kot 100 pripadnikov ameriških posebnih enot, je novinarjem dejal eden od poveljnikov ameriških sil Douglas Sims. Evakuacijo je ameriška vojska izvedla s pomočjo transportnih helikopterjev, ki so v Kartum prileteli iz Džibutija, kjer imajo ZDA vojaško oporišče.

Francosko zunanje ministrstvo je danes potrdilo, da so začeli “hitro evakuacijo” državljanov in diplomatskega osebja iz Sudana. Dodali so, da bodo evakuirali tudi državljane evropskih in drugih zavezniških držav.

Da poteka tudi evakuacija nizozemskih državljanov, je danes prek Twitterja potrdil nizozemski zunanji minister Wopke Hoekstra. Sudan danes skupaj z državljani Združenih arabskih emiratov in Turčije zapušča tudi 11 državljanov Srbije, je za srbsko javno radiotelevizijo RTS potrdil častni konzul Srbije v Kartumu Ahmed Abdel Muti. V državi naj bi za zdaj ostalo nekaj manj kot 100 srbskih državljanov, je še pojasnil konzul.

Evakuacija Japoncev iz Sudana Evakuacija Japoncev iz Sudana
Evakuacija japonskih državljanov iz Sudana. (Vir: REUTERS)
Ljudje v Sudanu Ljudje v Sudanu
Ljudje v Sudanu čakajo na kruh med spopadi. (REUTERS/Mohamed Nureldin Abdallah)
Spopadi v Sudanu Spopadi v Sudanu
REUTERS/ Mohamed Nureldin Abdallah

Britanski premier Rishi Sunak je v nedeljo popoldne potrdil, da so iz Sudana uspešno evakuirali tudi njihovo diplomatsko osebje in njihove družine, ki so jih prepeljali na letališče zunaj Kartuma, da bi čez noč odleteli iz države. V operacijo, ki so jo označili za kompleksno, je bilo vpleteno več kot 1.200 pripadnikov britanske vojske.

Uspešno evakuacijo več kot 150 ljudi, vključno s številnimi tujimi državljani, je že v soboto izvedla tudi Savdska Arabija.

V tej severovzhodni afriški državi medtem ostaja okoli deset Slovencev. Kot so za N1 povedali na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, jih bodo evakuirali le, če bodo za to zaprosili, kar se do zdaj še ni zgodilo.

Švedi odobrili do 400 oboroženih sil za evakuacijo državljanov

Švedski parlament je medtem vladi odobril napotitev do 400 oboroženih sil za evakuacijo državljanov iz Sudana. Podrobnosti o tem, kdaj in kako bo potekala napotitev, za zdaj še niso znane, vendar vlada navaja, da bodo vojaki v Sudan napoteni predvidoma v roku 24 ur.

Egipt je danes sporočil, da je začel izvajati ukrepe za evakuacijo svojih državljanov z varnih območij v Sudanu. V državi je trenutno na tisoče Egipčanov, eden od uslužbencev egiptovskega veleposlaništva pa naj bi med spopadi utrpel strelno rano. Kartum so medtem zapustili tudi iraški diplomati in številni državljani Jordanije, Libije in Libanona.

Med drugimi državami, ki se pripravljajo evakuacijo, so tudi Kitajska, Južna Koreja in Japonska. Indonezija pa poroča, se 43 državljanov pred spopadi skriva v njihovem veleposlaništvu v Kartumu.

Spopadi v Sudanu so po večtedenskem sporu med poveljnikom sudanske vojske Abdelom Fatahom al Burhanom in njegovim namestnikom Mohamedom Hamdanom Dagalom, ki poveljuje paravojaškim silam RSF, izbruhnili pred dvema tednoma. V njih je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) doslej umrlo najmanj 413 ljudi, še okoli 3.500 pa je bilo ranjenih. Vsa prizadevanja mednarodne skupnosti za prekinitev spopadov so bila doslej neuspešna. Kratki prekinitvi ognja ob ramazanskem bajramu v noči na soboto so sledili novi spopadi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje