Spopadi v Sudanu se nadaljujejo. Do zdaj iz države pobegnilo 20 tisoč ljudi

Svet 21. Apr 202308:51 > 14:53 1 komentar
Afrika, migracije, Sudan, spopadi
El-Tayeb Siddig/REUTERS

V Sudanu, kjer že več dni potekajo hudi spopadi med vojsko in paravojaško skupino, je umrlo že več kot 400 ljudi, še okoli 3.500 pa je bilo ranjenih, je danes sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Medtem si v diplomatskih krogih prizadevajo za prekinitev ognja med praznovanjem ramazanskega bajrama.

V Sudanu že sedmi dan zapored potekajo srditi spopadi med vojsko in paravojaškimi silami RSF, čeprav bi danes v veljavo morala stopiti tridnevna prekinitev ognja. V spopadih je doslej umrlo več kot 400 ljudi, med njimi tudi otroci in humanitarni delavci. Še okoli 3.500 pa je bilo ranjenih, je danes sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

“Umrlo je 413 ljudi, 3551 pa je bilo ranjenih,” je na novinarski konferenci v Ženevi povedala tiskovna predstavnica WHO Margaret Harris. Sklad ZN za otroke (Unicef) medtem navaja, da je v Sudanu umrlo najmanj devet otrok, več kot 50 pa je bilo ranjenih.

Medtem si Združeni narodi (ZN), Združene države Amerike (ZDA) in nekatere druge države prizadevajo za tridnevno prekinitev ognja med praznovanjem ramazanskega bajrama. Medtem ko je paravojaška skupina potrdila 72-urno premirje iz humanitarnih razlogov, vojska uradnega komentarja še ni posredovala, piše BBC.

Premirje je RSF napovedala od petka zjutraj po lokalnem času dalje, kar bi sovpadalo s praznikom.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je pozdravil morebitno začasno prekinitev spopadov in povedal, da gre za “prvi korak, ki bo omogočil predah v spopadih in lahko vodi do trajnega premirja”. Ocenil je, da je prekinitev ognja ključnega pomena.

Paravojaške sile za hitro podporo (RSF) so se zavezale k premirju, sudanska vojska pa je danes sporočila, da nadaljuje z operacijami proti RSF v prestolnici Kartum, kamor naj bi tudi napotila več tisoč vojakov.

Hudi spopadi so iz Sudana pregnali že med 10 in 20 tisoč ljudi, večinoma žensk in otrok, ki pa naj bi začasen dom našli v Čadu.

Tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken je pozval, naj prekinejo ogenj do nedelje. Obenem je izrazil “resno zaskrbljenost ZDA zaradi spopadov, ki so nevarni predvsem za civiliste, humanitarno in diplomatsko osebje”, kot BBC povzema zunanje ministrstvo.

Za premirje si po navedbah sudanske vojske prizadevajo Turčija, Etiopija, Savdska Arabija in Katar. General sudanske vojske, ki se bori proti RSF, Abdel Fattah al-Burhan in se je danes prvič od začetka spopadov pojavil na televiziji, naj bi prejel klice voditeljev iz omenjenih držav, ki so pozvali h končanju ognja. “Za letošnji bajram naša država krvavi. Uničenje, opustošenje in zvoki strelov so prevladali nad veseljem. Upamo, da bomo iz te preizkušnje prišli bolj enotni,” je dejal.

Burhan je sicer že v četrtek v pogovoru za Al Jazeero zavrnil kakršnakoli pogajanja z njegovim namestnikom Mohamedom Hamdanom Dagalom, ki poveljuje paravojaškim silam RSF. Kljub temu pa ostaja odprt za mediacijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vsa prizadevanja mednarodne skupnosti za prekinitev spopadov so bila doslej neuspešna. ZDA, Japonska in Tanzanija naj bi že pričele s pripravami na evakuacijo svojih državljanov, danes sta se jim pridružili tudi Nemčija in Južna Koreja. Nemške oblasti za zdaj niso podale podrobnosti o pripravah na evakuacijo in števila njihovih državljanov v Sudanu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nejasno, kdo ima prednost na bojišču

Najhujši spopadi se še naprej odvijajo na ulicah prestolnice Kartum, kjer živi približno pet milijonov ljudi. V zadnjih dneh je iz sudanske regije Darfur pobegnilo med 10.000 in 20.000 ljudi, zatočišče pa so si poiskali v sosednjem Čadu.

Več tisoč jih je medtem še vedno ujetih v svojih stanovanjih in hišah, pogosto brez elektrike in možnosti, da bi dobili hrano, vodo ali zdravila. Zaradi nenehnih spopadov pa skoraj 70 odstotkov bolnišnic v prestolnici ne more oskrbovati bolnikov.

Mednarodna krizna skupina (ICG) ob tem opozarja, da se v Sudanu “odvija scenarij nočne more, ki so se ga mnogi bali” in da so potrebni nujni ukrepi za zaustavitev zdrsa v popolno državljansko vojno.

Spopadi v Sudanu so po večtedenskem sporu med poveljnikom sudanske vojske Burhanom in njegovim namestnikom Dagalom, ki poveljuje paravojaškim silam RSF, izbruhnili v soboto. Generala, ki državo vodita od vojaškega udara leta 2021, naj bi se razhajala predvsem glede načrtovane vključitve RSF v redno vojsko. To je bil tudi ključni pogoj za dogovor in posledični prehod na civilno vlado, s katerim naj bi se končala politična kriza v Sudanu.

Kdo ima prednost na bojišču, je zaradi nasprotujočih si izjav obeh strani nejasno. Kot poroča britanski BBC, naj bi redna vojska štela približno 120.000 vojakov, medtem ko imajo sile RSF okoli 150.000 pripadnikov.

Napad na veleposlanika EU

Kot smo pisali, so pred dnevi na njegovem domu v Kartumu napadli veleposlanika Evropske unije (EU) 58-letnega Irca Aidana O’Hara. Da gre za hudo kršitev Dunajske konvencije, je napad komentiral visoki zunanjepolitični predstavnik Josep Borell. “Varnost diplomatskih prostorov in osebja je glavna odgovornost sudanskih oblasti in obveznost po mednarodnem pravu,” je ob tem zapisal na Twitterju.

Po navedbah ameriškega državnega sekretarja Blinkna je bil napaden tudi ameriški diplomatski konvoj, ta je ocenil, da je šlo za “nepremišljeno, neodgovorno in seveda nevarno dejanje”.

Spodaj najdete fotografije iz Sudana.

Afrika, migracije, Sudan, spopadi Afrika, migracije, Sudan, spopadi
El-Tayeb Siddig/REUTERS
Afrika, migracije, Sudan, spopadi Afrika, migracije, Sudan, spopadi
El-Tayeb Siddig/REUTERS
Sudan, spopadi, Afrika, voda, Afričan Sudan, spopadi, Afrika, voda, Afričan
Mohamed Nureldin Abdallah/REUTERS
Afrika, migracije, Sudan, spopadi, ljudje Afrika, migracije, Sudan, spopadi, ljudje
El-Tayeb Siddig/REUTERS
Sudan, spopadi, Afrika, voda, Afričan Sudan, spopadi, Afrika, voda, Afričan
Mohamed Nureldin Abdallah/REUTERS

V stiku s slovenskimi državljani v Sudanu je tudi slovensko zunanje ministrstvo. Kot so pojasnili, Slovencem v Sudanu svetujejo, naj se umaknejo na varno ter ostanejo v zaprtih prostorih. Koliko slovenskih državljanov je trenutno v Sudanu, na ministrstvu niso navedli. Trenutne razmere v Sudanu ne dopuščajo evakuacije, je pa ministrstvo v stalnem stiku z drugimi državami članicami EU. Če bo do evakuacije prišlo, bo slednja skoordinirana na ravni EU, so še pojasnili za STA. Ministrstvo sicer od začetka tega tedna slovenskim državljanom odsvetuje vsa potovanja v Sudan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje