Sporočilo iz Gaze, ki lomi srca: Če nas slišite, pošljite to svetu

Svet 28. Okt 202312:05 4 komentarji
Žalovanje za umrlimi v izraelskih napadih na Gazo
Žalovanje za umrlimi v izraelskih napadih na Gazo (Foto: Abed Zagout/Anadolu/PROFIMEDIA)

Gaza je ponoči doživela najhujše bombardiranje, odkar je na Bližnjem vzhodu izbruhnila vojna. Izraelske sile so zadele vsaj 150 tarč, v Gazi so tudi kopenske sile izraelske vojske. "Gaza je ponoči videla, kako je videti pekel," iz Tel Aviva poroča novinar N1 na terenu Branimir Šovljanski, novinar Al Džazire pa je iz oblegane palestinske enklave sporočil: "Če nas slišite, pošljite to sporočilo svetu! Prestrašeni in odrezani smo, slišimo samo bombardiranje."

Za Gazo je najhujša noč po Hamasovem napadu na Izrael pred nekaj tedni. Izraelska vojska to palestinsko enklavo napada iz morja, iz zraka, v Gazi so izraelski vojaki, ki tam po besedah tiskovnega predstavnika izraelske vojske še ostajajo.

Rushdi Abualouf, BBC-jev dopisnik iz Gaze, je razmere opisal kot “popoln kaos”. Dejal je, da tako silovitega bombardiranja Gaza še ni doživela, reševalci pa so mu pripovedovali, da ne morejo z nikomer komunicirati, ker ni nobenih povezav, zato se samo vozijo v smeri eksplozij. Vladata panika in kaos, je opisoval novinar.

Po zadnjih podatkih palestinskega ministrstva za zdravje, ki ga vodi Hamas, je umrlo že več kot sedem tisoč ljudi, med njimi  ogromno otrok. Že približno tri tisoč.

Foro: Violeta Santos Moura/REUTERS
PROFIMEDIA
Kopenski vdor izraelske vojske v Gazo Kopenski vdor izraelske vojske v Gazo
Izraelski tanki med vdorom v Gazo (Foto: PROFIMEDIA)
Nočna operacija izraelske vojske v Gazi Nočna operacija izraelske vojske v Gazi
Nočna operacija izraelske vojske v Gazi (Foto: Israel Defense Forces/via REUTERS)
Izraelsko obstreljevanje Rafe Izraelsko obstreljevanje Rafe
Izraelsko obstreljevanje Rafe (Foto: PROFIMEDIA)
gaza gaza
PROFIMEDIA

V Gazi so onemogočene skoraj vse komunikacije, ljudje nimajo elektrike, primanjkuje jim hrane in vode. Kot je iz Tel Aviva po hudi noči poročal novinar N1 na terenu Branislav Šovljanski, “so prebivalci Gaze ponoči videli, kako je videti pekel. Edina svetloba, ki jo je bilo videti, je bila svetloba eksplodiranih izraelskih bomb,” je opisal.

Branislav Šovljanski
Novinar N1 v Izraelu Branimir Šovljanski Foto: zajem zaslona/N1

Zelo čustveno pa je bilo poročilo novinarja Al Džarire Tareka Aboua Azzouma: “Razmere so grozljive, vsi so prestrašeni. Če nas slišite, pošljite to sporočilo svetu! Izolirani smo, nimamo telefonskega signala, nimamo interneta in ne vemo, kakšna je situacija drugje, slišimo samo bombardiranje … Če nas slišite, sporočite to svetu,” je pripovedoval novinar.

Al Džazira
Novinar Al Džazire Tarek Abou Azzoum poroča iz oblegane Gaze. (Foto: AL DŽAZIRA/Zajem zaslona)

Njegovo poročanje je na socialnih omrežjih delilo na milijone ljudi. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje