Sprememba zakona v Veliki Britaniji. Kdo se bo sploh še upal zaljubiti?

Svet 11. Dec 202317:29 2 komentarja
prepletene roke
Foto: PROFIMEDIA

Britanska vlada namerava omejiti število priseljencev v državi. Javnost razburja predvsem sprememba zakona, ki bi posegla v intimna razmerja, nekatere otroke pa ločila od svojih staršev. Tako bi se lahko zaljubili le še premožnejši.

Vlada Velike Britanije je prejšnji teden predstavila ukrepe, s katerimi želi zmanjšati število priseljencev v državi. V zadnjih letih se je število prisiljencev po navedbah ministrov namreč povzpelo na rekordno raven, poroča BBC.

Ogromno burnih odzivov je v teh dneh sprožil predvsem ukrep, ki posega v intimna razmerja posameznikov. Vlada namerava namreč izdatno omejiti pridobivanje družinske vize partnerjem iz tujine.

Od aprila 2024 dalje bodo morali britanski državljani ali osebe, ki so se na Otoku že ustalile, dokazati da zaslužijo 38.700 funtov oziroma 45.200 evrov letno, če bodo želele zaživeti s partnerjem iz tujine. Zgolj, če bo njihov zaslužek dovolj visok, bodo njihovi partnerji upravičeni do družinske vize v Veliki Britaniji.

Po poročilih z vladnih sestankov naj bi z ukrepom zmanjšali število družinskih viz za 10.000. Posledično pa bo strmo narasla številka t. i. “Skype družin”, opozarjajo nasprotniki spremembe zakonodaje.

Po prejšnjih pravilih je bila višina letnega dohodka, ki ga mora partner dokazati, skoraj enkrat nižja, in sicer je znašala približno 21.700 evrov. Poleg tega pogoja morajo vlogi za družinski vizum priseljenci še vedno priložiti dokaz, da so v zakonski ali partnerski zvezi, da jo nameravajo skleniti v naslednjih šestih mesecih ali pa da skupaj živijo že vsaj dve leti, poroča BBC.

Po podatkih britanske davčne uprave, ki jih navaja Euronews, le 27 odstotkov prebivalstva v Veliki Britaniji zasluži 45.200 evrov ali več.

Revnejše družine oziroma družine z nižjim prihodkom bodo tako morebiti prisiljene v izgnanstvo. Otroci se bodo morda morali ločiti od svojih staršev in bližnjih, kar pa je v nasprotju z domnevno podporo tradicionalnim vrednotam desnice, je za Euronews opozorila Katharine Ward, ki s partnerjem iz Jordanije že dlje časa živi v Londonu.

Ljubezen in zaljubljenost ni (le) racionalna odločitev, včasih se pač zgodi. Kot kaže, pa bodo morali biti Britanci odslej bolj pazljivi, v koga se bodo zaljubili.

“Zakaj je pravica do tega, da se zaljubiš v kogarkoli, ki ga izbereš, in si z njim zgradiš življenje, odvisna od tega, koliko zaslužiš,” se je za Euronews spraševala Josephine Whitaker-Yilmaz, vodja politik in javnih zadev pri Praxisu, skupini za pravice migrantov s sedežem v Združenem kraljestvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje