Koalicija napovedala amandma, s katerim bi odpravila rez v dolgotrajne bolniške

Slovenija 11. Dec 202314:17 0 komentarjev
Zdravniška ordinacija
Foto: Denis Sadiković/N1

Iz stranke Levica so napovedali, da bodo s koalicijo vložili amandma na nov interventni zakon za zdravstvo, s katerim bodo odpravili rez v dolgotrajne bolniške odsotnosti, ki se je po njihovih besedah "pritihotapil" v zakon. Interventni zakon bi namreč črtal določbo, po kateri se odmerni odstotek za bolniške odsotnosti po 90 dneh z 80 odstotkov zviša na 90 odstotkov.

Ministrstvo za zdravje je prejšnji teden v zakonodajni postopek vložilo nov interventni zakon za zdravstvo.

Ta po navedbah stranke Levica vsebuje “veliko dobrih rešitev”, denimo bolj pregledno ureditev na področju izvajanja nujne medicinske pomoči, podaljšanje obdobja, v katerem bolniško odsotnost plačuje delodajalec, na trideset dni ter zamejitev najvišjega možnega bolniškega nadomestila na 2,5-kratnik povprečne bruto plače.

“Vseeno pa se je v zakon, ki je imel za cilj znižati stroške Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pri bolniških nadomestilih, pritihotapil rez v dolgotrajne bolniške. Člen bi črtal določbo, po kateri se odmerni odstotek za bolniške odsotnosti po 90 dneh z 80 odstotkov zviša na 90 odstotkov,” so zapisali v Levici in dodali, da so s koalicijo dosegli dogovor o črtanju tega člena. Po njihovih besedah bi bilo namreč “nesprejemljivo”, da vlada v času, ko z napotnico ‘zelo hitro’ 40 odstotkov pacientov na prvi pregled čaka več kot 90 dni, varčuje na najranljivejših skupinah.

Napovedali so tudi, da bodo s koalicijo vložili amandma, “ki te določbe 35. člena črta, ohranja pa kapico na najvišje možno bolniško nadomestilo (ki bi bila v tem letu 5059,75 evra bruto)”.

“Javno zdravstvo moramo narediti bolj dostopno, zato že pripravljamo vrsto ukrepov, ki bodo to zagotovili, med drugim prenos obveznega zdravstvenega prispevka v solidarno in pravično dajatev,” so še napovedali.

Spomnimo, da je računsko sodišče prejšnji teden okrcalo ministrstvo za zdravje, da ni bilo učinkovito pri obvladovanju dolgotrajnega bolniškega staleža v letu 2020. Kot je ugotavljalo v revizijskem poročilu, ministrstvo v obdobju, na katero se nanaša revizija, ni izvedlo aktivnosti, ki bi pripomogle k celoviti obravnavi bolnikov in poškodovancev v procesu hitrega vračanja na delo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!