Spreminjanje medijske zakonodaje vodilo v razpad poljske koalicije

Svet 11. Avg 202119:25 > 12. Avg 2021 10:25 0 komentarjev
Poljska
Jakub Wlodek/Agencja Gazeta/REUTERS

Manjša stranka Sporazum je zapustila poljsko vladno koalicijo. Premier Morawiecki in vodja stranke Sporazum (prav tako dosedanji podpredsednik poljske vlade) Gowin sta se sprla tudi zaradi načrtovanih sprememb medijske zakonodaje. Te bi preprečevale, da je večinski lastniški delež poljskih medijev v rokah neevropskih podjetij. Poslanci spodnjega doma poljskega parlamenta so spremembe zakonodaje danes potrdili, zakonodajni predlog pa se zdaj seli v senat.

Poljska konservativna vladna koalicija je razpadla. Potem ko je premier Mateusz Morawiecki odstavil podpredsednika in ministra za razvoj Jaroslawa Gowina iz manjše koalicijske stranke Sporazum, je ta zapustila koalicijo. Stranka Sporazum je bila v vladni koaliciji od leta 2015 in ima trenutno trinajst poslancev v sejmu, spodnjem domu poljskega parlamenta.

“To pomeni konec Združene desnice [ime koalicije, op. a.] in razpad koalicije,” je po tem, ko ga je premier Morawiecki odstavil, povedal Gowin. Vlada, ki jo vodi Morawiecki iz stranke Zakon in Pravičnost (PiS), brez podpore poslancev stranke Sporazum v parlamentu nima zagotovljene večine v spodnjem domu poljskega parlamenta, piše britanski BBC. Vlada bo ne glede na to nadaljevala delo.

Poljska
Adam Stepien/Agencja Gazeta/REUTERS

Tarča zakonodajnih sprememb ameriško podjetje?

Uradni razlog za to, da je Morawiecki odstavil Gowina, je “spodkopano zaupanje”. Je pa znano, da je Gowinova stranka nasprotovala več načrtovanim zakonodajnim spremembam. Med njimi je sprememba medijske zakonodaje, ki predvideva, da neevropska podjetja ne bi smela imeti v večinski lasti poljskih medijskih hiš, in s katero naj bi vlada ciljala na ameriško podjetje Discovery. Ta ima v lasti televizijski kanal TVN24, ki je kritičen do vlade.

Poslanci sejma so danes predlog zakonodajnih sprememb potrdili z 228 glasovi za in 216 glasovi proti. Deset poslancev se je vzdržalo. Glasovanje je sicer zaznamoval zaplet: poljski poslanci so o spremembah zakonodaje glasovali po tem, ko so najprej izglasovali prekinitev seje. Prekinitev je podprlo 229 poslancev, 227 poslancev 460-članskega sejma pa je glasovalo proti. Da bodo sejo nadaljevali, so se odločili na ponovljenem glasovanju. Zakonodajni predlog se zdaj seli v poljski senat.

Poljska
Slawomir Kaminski/Agencja Gazeta/REUTERS

Vlada sicer po poročanju Politica zanika, da bi zakonodajne spremembe ciljale na konkreten primer televizije TVN24. Kot piše BBC, je vlada sporočila, da s spremembo zakonodaje želi ustaviti sovražne tuje sile, ki prevzemajo nadzor v poljskih medijskih hišah. Šlo naj bi za podjetja iz Rusije, Kitajske in arabskih držav.

V Gowinovi stranki so si želeli, da so kot izjema v zakonodaji predvideni vlagatelji iz držav Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), a je pretekli konec tedna ta predlog zavrnil Jarosław Kaczyński, vodja stranke PiS, ki velja za de facto voditelja Poljske.

Načrtovana sprememba zakonodaje je, pričakovano, vznemirila tudi Washington – investicija podjetja Discovery je namreč ena največjih ameriških investicij na Poljskem, navaja Politico, Poljska in ZDA pa so članice zveze Nato. Senatorji iz ameriške Republikanske in Demokratske stranke so Varšavo že pozvali, naj medijske zakonodaje ne spreminja. “Kakršnakoli odločitev o implementaciji teh zakonov bo imela negativne posledice za obrambne, poslovne in trgovinske odnose,” so zapisali.

Poljske ulice so sicer že včeraj preplavili protestniki, ki nasprotujejo spremembam medijske zakonodaje.

Gowinova stranka je med drugim nasprotovala pomembnemu vladnemu programu za izhod iz pandemije. Ta predvideva nižje davke za tiste z nižjimi dohodki, povečanje pokojnin, več denarja za zdravstvo in mlade družine na eni strani, na drugi pa povečanje prispevkov za zdravstvo, ki jih plačujejo samozaposleni, še piše Politico.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!