Sprti strani v Etiopiji sklenili dogovor o premirju

Svet 02. Nov 202220:04
tigray, etiopija
REUTERS/Tiksa Negeri

Etiopska vlada in Tigrayska ljudska osvobodilna fronta (TPLF), ki se zadnji dve leti bojujeta na severu Etiopije, sta danes na mirovnih pogajanjih v Južni Afriki vendarle sklenili premirje. Dogovorili sta se o prekinitvi sovražnosti, razorožitvi, vzpostavitvi javnega reda in miru ter neoviranem dostopu do humanitarne pomoči.

“Obe strani v etiopskem konfliktu sta se uradno dogovorili o prekinitvi sovražnosti ter sistematični, urejeni, nemoteni in usklajeni razorožitvi,” je na novinarski konferenci dejal posebni odposlanec Afriške unije in nekdanji nigerijski predsednik Olusegun Obasanjo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prav tako so se dogovorili o ponovni vzpostavitvi javnega reda in miru, ponovni vzpostavitvi storitev, neoviranem dostopu do humanitarne pomoči in zaščiti civilistov. Vseeno pa je Obasanjo opozoril, da se mirovni proces s tem ni končal, temveč se šele začenja. “Izvajanje danes podpisanih mirovnih sporazumov je ključnega pomena,” je še dodal.

tigray, podpis premierja
REUTERS/Siphiwe Sibeko

Uporniki iz Tigraya so medtem premirje pozdravili in zatrdili, da so pripravljeni dosledno izvajati zahteve sporazuma. “Da bi odpravili bolečine naših ljudi, smo v pogajanjih popustili, saj moramo zgraditi zaupanje,” je dejal vodja njihove delegacije Getachew Reda. “Dejstvo, da smo prišli do te točke, govori o pripravljenosti obeh strani, da pustita preteklost za seboj in začrtata novo pot miru,” je še dodal.

Premirje je že pozdravil tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. “Seveda bomo preučili podrobnosti, vendar je to zelo dobrodošel prvi korak, za katerega upamo, da bo prinesel nekaj miru milijonom etiopskih civilistov, ki so resnično trpeli v tem konfliktu,” je na novinarski konferenci povedal tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN Stephane Dujarric.

Prav tako se je na dogovor o premirju že odzval etiopski premier Abiy Ahmed. “Sporazum, ki je bil danes podpisan v Južni Afriki, je monumentalen za napredovanje Etiopije na poti reform, ki smo jih začeli pred štirimi leti in pol. Zavezanost miru ostaja neomajna. Naša zaveza, da bomo sodelovali pri izvajanju sporazuma, pa je prav tako trdna,” je dejal.

Teden dni trajajoča mirovna pogajanja, ki so potekala v Južni Afriki, so bila prvi uradni dialog za končanje vojne. Kljub mirovnemu procesu so se v Tigrayu medtem nadaljevali intenzivni spopadi, v katerih so etiopske vladne enote ob podpori eritrejske vojske in regionalnih sil izvajale artilerijsko obstreljevanje in letalske napade ter od upornikov zavzele več mest.

Konflikt v Etiopiji je izbruhnil 4. novembra 2020, ko je vlada obtožila Tigraysko ljudsko osvobodilno fronto (TPLF), da je napadla njihove vojaške baze in kot odziv v Tigray napotila svoje sile. Spopadi so sledili večmesečnim napetostim med predsednikom vlade Abiyem Ahmedom in stranko TPLF, ki je bila pred njegovim prihodom na oblast leta 2018 skoraj tri desetletja glavni akter v Etiopiji.

Od izbruha spopadov v Etiopiji je umrlo že več tisoč ljudi, več kot dva milijona pa jih je moralo zapustiti svoje domove. Konflikt je sprožil obsežno humanitarno krizo v pokrajini Tigray in drugod na severu te vzhodnoafriške države.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.