“Sramota na Krku”: turisti peš z letališča, ker je parkiranje za avtobus drago

Potovanja 05. Maj 202413:15 5 komentarjev
Rijeka Airport
Rijeka Airport/Google Zemljevidi

Na družbenih omrežjih je veliko pozornosti požel video, ki ga je objavil reški Novi list. Na njem so večinoma starejši potniki, ki na letališču na otoku Krk pešačijo do avtobusa in za sabo vlečejo kovček. Razlog za to so višje cene parkiranja na letališču, zato avtobusi turiste počakajo pred izhodno rampo in ne več na letališču.

Hrvaški Novi list je objavil posnetek, na katerem so turisti, ki na letališču na otoku Krk sami vlečejo kovčke do izhodne rampe. Vstop do tja je za avtobuse namreč postal predrag. Pri Novem listu so zapisali, da gre za “sramoto na Krku”.

Gre za na nadaljevanje zgodbe, ki so jo mediji pri južnih sosedih objavili v minulih dneh dneh. Cene parkiranja za prevoznike so prav na Letališču Rijeka, ki je na otoku Krk, drastično poskočile. V nekaterih primerih celo za več kot tisoč odstotkov v primerjavi z lani.

Težave je opisala Katarina Hauptfeld, vodja turistične agencije Katarina line. Njeni gostje, ki so iz Frankfurta z letalom prispeli na Krk, morajo zaradi “novonastalih okoliščin” peš prehoditi nekaj sto metrov dolgo pot do lokacije, kjer jih bodo po novem čakali avtobusi.

“Druge izbire preprosto nismo imeli, saj je bila odločitev uprave letališča sprejeta dobesedno čez noč. Brez predhodnega obvestila in s pomembno zamudo, v primerjavi z običajno poslovno prakso našega področja. Mi se o cenah dogovarjamo že leto pred izvedbo same storitve,” je povedala za Novi list.

Zahteve po vrnitvi starih cen

Predstavniki Obrtniške zbornice Primorsko-goranske županije, Združenja hrvaških potovalnih agencij in Turistične skupnosti Kvarnerja so že v petek na novinarski konferenci zahtevali odpoved letošnjega cenika parkiranja za prevoznike na Letališču Rijeka.

Zahtevali so vrnitev lanskih cen. Kot so pojasnili, so stroške svojih letošnjih prevozov potnikov oblikovali na podlagi cenika, ki je bil v veljavi do prejšnjega meseca. Cene parkiranja so se z začetkom aprila povečale brez obvestila ali pojasnila s strani uprave letališča. Skok stroškov naj bi zdaj ogrožal poslovanje prevoznikov.

Posledica nerazumevanja turističnega sektorja

Predsednik županijske obrtne zbornice Emil Priskić je poudaril, da so se nekatere cene vstopa in parkiranja vozil na letališču medletno povečale za več kot sto odstotkov. V najbolj dramatičnih primerih celo za več kot tisoč odstotkov, piše portal Morski.hr.

Po besedah predsednika združenja hrvaških potovalnih agencij Tomislava Faina je nov cenik za prevoznike na Letališču Rijeka posledica popolnega nerazumevanja turističnega sektorja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje