Srbi bodo odločali o spremembi ustave, vendar ne o priznanju Kosova

Svet 30. Nov 202121:38 0 komentarjev
ivica dačić
Profimedia

Srbe 16. januarja čaka referendum o spremembi ustave na področju pravosodja. Na glasovanju so spremembe in razpis referenduma že podprli poslanci, razpisal pa ga je predsednik narodne skupščine Ivica Dačić. Cilj sprememb je povečati pravno varnost državljanov in zagotoviti sojenje v razumnem roku. Sprememb pa ne bo v preambuli, kjer piše, da je Kosovo del Srbije.

Predsednik srbske narodne skupščine Ivica Dačić je za 16. januar razpisal referendum o spremembi srbske ustave na področju pravosodja. Cilj sprememb je med drugim povečati pravno varnost državljanov in zagotoviti sojenju v razumnem roku, zagotavljajo na srbskem pravosodnem ministrstvu.

Srbski poslanci so na izrednem zasedanju podprli spremembo ustave in referendum o tem. Za je glasovalo 193 od 196 poslancev, ki so bili prisotni na glasovanju. Srbska narodna skupščina ima sicer 250 članov. Referendumsko vprašanje se bo glasilo, ali ste za potrditev akta o spremembi ustave Republike Srbije.

Spremembe, predvidene v aktu, se dotikajo številnih delov ustave, ki govorijo o pravosodju. Ne spreminja pa se preambula ustave, v kateri piše, da je Kosovo del Srbije.

Predsednik narodne skupščine Dačić je po razpisu referenduma zagotovil, da gre pri spremembah zgolj za del o imenovanjih sodnikov in tožilcev. “Menimo, da je v interesu Srbije, da se potrdi odločitev parlamenta in da bo to velik korak naprej na evropski poti,” je povedal.

Ministrica za pravosodje Maja Popović je v razpravi v parlamentu povedala, da so spremembe na področju pravosodja pogoj za reformo pravosodnega sistema. Ta bo omogočila hitrejši napredek na poti v Evropsko unijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!