Srbija in Kosovo dosegla dogovor za rešitev spora glede registrskih tablic

Svet 23. Nov 202222:52 > 24. Nov 2022 07:09 0 komentarjev
tablice, kosovo, srbija
PROFIMEDIA

Srbija in Kosovo sta se dogovorila o ukrepih za izognitev nadaljnjemu zaostrovanju napetosti, ki jih je povzročila zahteva Prištine po zamenjavi srbskih registrskih tablic s kosovskimi, je sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Na pogovorih pod vodstvom posebnega odposlanca EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslava Lajčaka so se dogovorili, da bo Kosovo prenehalo z aktivnostmi, povezanimi s preregistracijo vozil. Srbija pa bo prenehala izdajati registrske tablice z oznakami kosovskih mest.

Srbija in Kosovo sta se dogovorila o ukrepih za izognitev nadaljnjemu zaostrovanju napetosti, ki jih je povzročila zahteva Prištine po zamenjavi srbskih registrskih tablic s kosovskimi, je sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

“Imamo dogovor. Z velikim veseljem sporočam, da sta glavna pogajalca Kosova in Srbije v okviru pogovorov pod pokroviteljstvom EU sklenila dogovor o ukrepih za izognitev nadaljnjemu zaostrovanju napetosti in da se povsem osredotočita na predlog za normalizacijo odnosov,” je po današnjih pogovorih srbskega pogajalca Petra Petkovića in kosovskega Besnika Bislimija v Bruslju na Twitterju sporočil Borrell.

Na pogovorih pod vodstvom posebnega odposlanca EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslava Lajčaka so se dogovorili, da bo Kosovo prenehalo z aktivnostmi, povezanimi s preregistracijo vozil. Srbija pa bo prenehala izdajati registrske tablice z oznakami kosovskih mest, je še sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik Unije.

V kasneje objavljeni izjavi je napovedal, da bo strani v prihodnjih dneh povabil na pogovore o nadaljnjih korakih v okviru predloga za normalizacijo odnosov, ki ga je septembra predstavil Lajčak, podprli pa sta ga Nemčija in Francija. “V primeru oviranja katere od strani lahko posrednik EU proces ustavi,” je poudaril Borrell.

Stano: To še ni konec procesa

Po dogovoru Srbije in Kosova za umiritev napetosti glede registrskih tablic na Kosovu je treba nadaljevati delo, je danes dejal tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella, Peter Stano. Dodal je, da je Borrell oba voditelja povabil v Bruselj, da se nadaljuje delo za normalizacijo odnosov na podlagi predloga EU.

“To še ni konec procesa. Včeraj doseženi dogovor je začetek dela, s katerim upamo, da se bo končalo to stalno reševanje kriz,” je dejal Stano na redni novinarski konferenci v Bruslju.

“EU bo zagotovila, da bodo vsa ključna vprašanja in načela, povezana z normalizacijo, naslovljena v okviru predloga,” je dodal. Poudaril je, da se strani strinjata, da morajo biti pretekli dogovori, doseženi v okviru dialoga, izpolnjeni.

Lajčak se je v prvem odzivu po pogovorih zahvalil obema pogajalcema, pa tudi zunanjemu ministrstvu ZDA in ameriški diplomaciji za podporo.

Kosovski pogajalec Bislimi je medtem sporočil, da je treba po današnjem dogovoru nadaljevati “intenzivne pogovore na podlagi predloga EU za normalizacijo odnosov, ki ga podpirata Nemčija in Francija”.

Iz srbskega urada, pristojnega za Kosovo, pa so sporočili, da je Priština pristala na vse, kar je zavračala v zadnjih dneh, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. “Poved v izjavi EU, da morajo biti izpolnjeni vsi pretekli dogovori, doseženi v okviru dialoga, je velik uspeh za Srbijo,” so zapisali.

Že tako zaostrene odnose med Kosovom in Srbijo je še dodatno zaostrila odločitev Prištine o zamenjavi srbskih registrskih tablic s kosovskimi. Na Kosovu bi morali globe začeti izdajati v torek, a je kosovski premier Albin Kurti v zadnjem hipu sporočil, da je na predlog ZDA za 48 ur preložil začetek izdajanja glob. Tako sta strani danes vendarle našli dogovor za umiritev napetosti.

ZDA pozdravile dogovor

“Dialog pod pokroviteljstvom EU podpiramo kot najboljšo pot napredovanja Kosova in Srbije v evropsko prihodnost. Pozdravljamo odločitev obeh strani, da interese svojih prebivalcev postavita na prvo mesto in sprejmeta ukrepe za izboljšanje njihovih življenj. Obe strani sta danes naredili velik korak naprej do miru in stabilnosti v celotni regiji,” je sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!