Srbija in Kosovo pri vprašanju dinarja na nasprotnih bregovih

Svet 25. Mar 202420:28 0 komentarjev
protest Srbov zaradi ukinitve dinarja
Foto: Valdrin Xhemajj/REUTERS

Srbska in kosovska stran sta predstavili vsaka svoj predlog v zvezi z uredbo kosovske centralne banke (CBK), ki ukinja srbski dinar. Glavni kosovski pogajalec Besnik Bislimi je dejal, da sta si predloga obeh strani zelo oddaljena in da potrebujejo še eno srečanje za nadaljevanje pogovorov.

Srbska in kosovska stran sta danes predstavili vsaka svoj predlog v zvezi z uredbo kosovske centralne banke (CBK), ki ukinja srbski dinar. Pogovori se bodo nadaljevali naslednji teden, je danes po srečanju v Bruslju sporočil posebni odposlanec Evropske unije za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak.

“Glavna pogajalca Kosova in Srbije sta danes predstavila predloga o nadaljnji poti za ljudi, na katere vpliva uredba CBK o gotovinskem poslovanju. Naše dolge razprave so pomagale razjasniti pomembne podrobnosti,” je sporočil Lajčak na družbenem omrežju X. Dodal je, da bodo sestanek nadaljevali naslednji teden, z ambicijo, da najdejo rešitev.

Tokratni pogovori v okviru dialoga za normalizacijo odnosov med državama pod okriljem EU, s poudarkom na vprašanju dinarja na Kosovu, so se začeli minuli petek.

Glavni kosovski pogajalec Besnik Bislimi je danes dejal, da sta si predloga obeh strani zelo oddaljena in da potrebujejo še eno srečanje za nadaljevanje pogovorov, poroča mreža Radio Slobodna Evropa.

Glavni srbski pogajalec Petar Petković pa je kosovsko stran medtem obtožil, da želi vsiljevati rešitve. Kljub temu je potrdil zavezanost uradnega Beograda k rešitvi tega vprašanja oz. iskanju kompromisne rešitve. Napovedal je tudi, da bo naslednje srečanje potekalo 4. aprila.

Na podlagi uredbe CBK je evro v začetku februarja postal edina valuta za gotovinske transakcije na Kosovu, kar pomeni, da plačilni promet v srbskih dinarjih ni več mogoč. V srbskih skupnostih na Kosovu plačilni promet še vedno poteka tudi v dinarjih. Srbija kosovskim Srbom v dinarjih izplačuje tudi pokojnine, plače v srbskih institucijah ter različne oblike pomoči.

Pod mednarodnim pritiskom je Priština sporočila, da kršenja uredbe na začetku še ne bodo kaznovali. Ni pa ugodila pozivom EU in ZDA, naj preloži začetek izvajanja uredbe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!