Protesti v Beogradu se bodo nadaljevali tudi po novem letu (VIDEO)

Svet 30. Dec 202315:20 0 komentarjev
Beograd, Srbija, protesti
Foto: Zajem zaslona/N1 BEOGRAD

V Beogradu so se končali protesti opozicije, v državi pa poteka glasovanje na delno ponovljenih parlamentarnih volitvah, ki ga opozicija bojkotira. Organizatorji so napovedali proteste tudi po novem letu.

V srbski prestolnici so se končali protesti, na katere je pozvala pobuda Proglas, ki jo je z namenom spodbujanja čim večje volilne udeležbe v začetku novembra zagnala skupina srbskih intelektualcev.

Protestom se je pridružila tudi neformalna skupina študentov in dijakov Borba, ki je pred tem za 24 ur blokirala ministrstvo za državno upravo in javno samoupravo, o čemer smo poročali. Študenti od ministrstva že dneve zahtevajo vpogled v volilne imenike zaradi suma o na tisoče vpisanih tako imenovanih fantomskih volivcev ter razveljavitev volitev na vseh ravneh ob prehodnem ponovnem pregledu skupnega volilnega imenika.

Kot poroča portal N1 Beograd, so se študentje s transparenti zbrali pred srbsko skupščino, v kateri zaseda državna volilna komisija (RIK), tam pa predvajali glasbo in mahali z “osebnimi izkaznicami” funkcionarjev, ki so vpleteni v različne afere, ki vznemirjajo srbsko javnost. Kot še poroča portal, je študente z aplavzom pričaka množica ljudi, ki so bili zbrani pred skupščino in se kasneje premaknili na Terazije, kjer se je odvijal glavni del protesta.

Zbrane je najprej nagovorila igralka Svetlana Ceca Bojković, posebej burno pa so protestniki pozdravili med govorci eno od nosilk liste koalicije Srbija proti nasilju (SPN) Mariniko Tepić, ki z zahtevo po razveljavitvi volitev zaradi volilne kraje vladajoče Srbske napredne stranke (SNS) gladovno stavka že 13. dan. Tepić, ki so ji zdravniki sicer svetovali, naj raje odide na intenzivno nego, je bila zelo kratka. Zbranim se je opravičila in rekla, da nima veliko za povedati. “Te volitve je treba razveljaviti,” je dejala in ob pomoči dveh kolegov iz SPN odšla z odra.

Zbrane je nagovorilo tudi več drugih govornikov. Kasneje se je množica premaknila do zgradbe ustavnega sodišča, od katerega protestniki zahtevajo razveljavitev volilnih rezultatov. Tam so protestniki sodišču simbolično pokazali “rdeči karton”, na katerem piše “Ne pristajamo!” Ob 15. uri so se protesti končali, organizatorji pa so napovedali nove velike proteste tudi po novem letu.

Beograd, Srbija, protesti, Proglas
Foto: N1

Ponovljeno glasovanje izida volitev ne bo spremenilo

Srbska državna volilna komisija (RIK) se je za ponovitev volitev na 35 od okoli 8.000 volišč odločila, ker rezultatov glasovanja niso mogli ugotoviti ali pa je bilo razveljavljeno.

Na volišča so znova pozvali več kot 19.500 volivcev. Ponovljeno glasovanje sicer na izid volitev, na katerih je zmagala vladajoča Srbska napredna stranka, ne bo vplivalo. Volišča so odprli ob 7. uri, glasovanje pa bo trajalo do 20. ure.

Domači in tuji opazovalci so poročali o številnih nepravilnostih, med drugim o skupinskem glasovanju in kršitvah tajnosti glasovanja, kot sporno pa so izpostavili tudi vlogo srbskega predsednika in donedavnega vodje SNS Aleksandra Vučića med kampanjo. Ta očitke zavrača, na proteste opozicije pa se je odzval z besedami, da ne bo dopustil, da protestniki ukradejo voljo ljudstva. Tesno je SNS zmagala tudi v Beogradu, kjer pa ji opozicija na čelu z največjo opozicijsko koalicijo Srbija proti nasilju (SPN), v kateri so levo-liberalne stranke in stranke centra, očita volilno krajo. Današnje ponovljeno glasovanje SPN bojkotira, saj meni, da ne bo popravilo krivic z volitev 17. decembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!