Srbski študentje in dijaki začeli s 24-urno blokado ministrstva (FOTO)

Svet 29. Dec 202315:27 > 20:21 0 komentarjev
Protesti v Srbiji
Foto: Zorana Jevtic/REUTERS

Srbski študentje in dijaki so v Beogradu zaradi domnevnih nepravilnosti na nedavnih parlamentarnih in lokalnih volitvah začeli s 24-urno blokado pred ministrstvom za državno upravo. Skupina, ki deluje pod imenom Borba, še naprej zahteva vpogled v volilne imenike.

Protestniki so doslej na križišču blizu ministrstva postavili že 15 šotorov. Od ministrstva zahtevajo vpogled v volilne imenike zaradi suma o na tisoče vpisanih t. i. fantomskih volivcev ter razveljavitev volitev na vseh ravneh ob prehodnem ponovnem pregledu skupnega volilnega imenika. Protesta so se udeležili tudi nekateri opozicijski poslanci.

Po poročanju portala srbske televizije N1 je zaradi blokade promet oviran v smeri državnega zbora in ceste, ki vodi do avtoceste. Aktivisti medtem za čas protesta napovedujejo pester program, ki bo med drugim vključeval okrogle mize, predavanja in koncerte.

Kasneje so se študentom pridružili udeleženci ločenega protestnega shoda, ki ga je v središču Beograda že dvanajsti dan organizirala opozicijska koalicija Srbija proti nasilju (SPN), poroča portal N1.

Foto: Zorana Jevtic/REUTERS
Protesti v Srbiji Protesti v Srbiji
Foto: Zorana Jevtic/REUTERS
Protesti v Srbiji Protesti v Srbiji
Protest Srbija Protest Srbija
Foto: A.K./ATAImages/PIXSELL/BOBO
Protest Srbija Protest Srbija
Foto: A.K./ATAImages/PIXSELL/BOBO
Foto: A.K./ATAImages/PIXSELL/BOBO

Na predčasnih parlamentarnih in lokalnih volitvah, ki so potekale tudi v Beogradu, ter pokrajinskih volitvah v Vojvodini je slavila vladajoča Srbska napredna stranka (SNS). Domači in tuji opazovalci so poročali o številnih nepravilnostih, med drugim o skupinskem glasovanju in kršitvah tajnosti glasovanja.

Protesti v Beogradu zaradi domnevnih volilnih goljufij potekajo že od minulega ponedeljka. K protestom je pozvala opozicijska koalicija Srbija proti nasilju (SPN), ki rezultatov volitev ne priznava in zahteva ponovne volitve, v tej zahtevi pa so se jim pridružile tudi nekatere druge opozicijske stranke.

Državna volilna komisija (RIK) je danes po poročanju srbskih medijev zavrnila zahtevo SPN za razveljavitev volitev. Kot je pojasnila, omenjena koalicija za volitve v Beogradu nima pristojnosti vlagati zahteve na volilno komisijo.

RIK je sicer danes razveljavil izide parlamentarnih volitev še na štirih voliščih. Kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, so se za to odločili, potem ko so ugotovili več nepravilnosti, kot so glasovanje zunaj volišč, uporaba mobilnega telefona na volišču in preprečevanje glasovanja nekaterim volivcem. Skupno so volitve doslej razveljavili na več deset voliščih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!