Srbiji zaradi kršitev na volitvah grozi začasna ustavitev financiranja EU

Svet 08. Feb 202414:07 1 komentar
Aleksandar Vučić
Foto: PROFIMEDIA

Evropski poslanci so zaradi mnogih nepravilnosti in kršitev na srbskih volitvah Evropsko unijo pozvali, naj zaradi hudih kršitev načela pravne države začasno ustavi financiranje Srbije. Prav tako so opozorili, da bi se morala pristopna pogajanja s Srbijo nadaljevati le, če bo ta spoštovala evropske standarde za izvedbo poštenih volitev.

Srbija ni izpolnila svojih zavez glede svobodnih in poštenih volitev, so po danes objavili poslanci Evropskega parlamenta in Evropsko unijo pozvali k ukrepanju.

“Če srbski organi ne želijo izvesti ključnih priporočil za volitve ali če iz ugotovitev preiskave izhaja, da so bili srbski organi neposredno vpleteni v volilno goljufijo, pozivamo, naj se finančna sredstva EU, namenjena Srbiji, začasno ustavijo zaradi hudih kršitev pravne države v zvezi z volitvami v Srbiji,” so sporočili. 

V resoluciji so zapisali tudi, da bi se pristopna pogajanja s Srbijo morala nadaljevati le, če bo ta spoštovala evropske standarde za izvedbo poštenih volitev.

Pozvali so k neodvisni preiskavi nepravilnosti.

volitve v Srbiji
Foto: PROFIMEDIA

Obtožbe o sistematični zlorabi institucij in medijev

Da decembrske volitve v Srbiji niso potekale pod pravičnimi pogoji, je na plenarnem zasedanju menila večina poslancev, ki so današnjo resolucijo sprejeli z 461 glasovi za, 53 proti in 43 vzdržanimi glasovi.

“Ker je vladajoča stran vztrajno in sistematično zlorabljala institucije in medije, da bi si zagotovila nepošteno prednost, so zadnje srbske parlamentarne in lokalne volitve padle pod pričakovane standarde za državo kandidatko za članstvo v EU,” je Parlament zapisal v sporočilu za javnost.

Opozorili so na nedosledno uporabo zaščitnih ukrepov med glasovanjem in štetjem, pogoste primere prezasedenosti, kršitve tajnosti glasovanja in številne primere skupinskega glasovanja ter napade na opazovalce volitev. Prav tako so izpostavili resne obtožbe o nezakoniti manipulaciji registra volivcev in glasovalnih pravic, pritiskih in ustrahovanju državljanov in kandidatov na volitvah, primerih korupcije, ponarejanju podpisov državljanov, klientelizmu, nelegitimni in nezakoniti zlorabi podatkov državljanov.

Napadi na opazovalce in pristransko poročanje medijev

Poslanci so še posebej razočarani nad pomanjkanje institucionalnega odziva na obtožbe o vpletenosti vladajoče strani v volilne manipulacije in zlorabe. V zvezi z volitvami se namreč kljub več pozivom neodvisnih organizacij in množičnim protestom ni preganjalo ali sankcioniralo nikogar.

Protest opozicije v Srbiji
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kot nedopustne so izpostavili tudi organizirane napade srbskih uradnikov na opazovalce volitev, vključno s poslanci Evropskega parlamenta.

Parlament je obsodil tudi odsotnost medijskega pluralizma med volilno kampanjo, dezinformacije ter splošno razširjeno neetično in pristransko poročanje medijev v korist vladajočih akterjev. “V zadnjem desetletju, odkar je predsednik Aleksandar Vučić prišel na oblast, se v Srbiji nenehno spodkopava medijska svoboda, pri čemer so novinarji tarče političnega pritiska, groženj in celo fizičnih napadov,” so opozorili evropski poslanke in poslanci.

V Srbiji so 17. decembra potekale predčasne parlamentarne, delno pa tudi predčasne lokalne volitve. Po preštetih glasovih je državna volilna komisija razglasila zmago vladajoče Srbske napredne stranke (SNS) predsednika Vučića. Levosredinska opozicijska koalicija Srbija proti nasilju je kmalu po volitvah opozorila na mnoge nepravičnosti pri izvedbi volilnega procesa. Vučićevo vladajočo stranko so obtožili, da je ukradla volitve, predvsem naj bi bilo sporno zbiranje glasov v Beogradu. Na številne nepravilnosti so nato opozorili tudi mednarodni opazovalci. V srbskih mestih se je na ulice zgrnilo več deset tisoč državljanov, ki so zahtevali razveljavitev volitev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje