Kaže, da je bilo upanje opozicije zaman: Vučićev tako parlament kot Beograd

Svet 17. Dec 202321:10 > 18. Dec 2023 06:40 0 komentarjev
srbske volitve
Foto: PROFIMEDIA

V Srbiji so potekale predčasne parlamentarne volitve ter predčasne lokalne volitve v številnih občinah, tudi v Beogradu. Za parlamentarne volitve je veljalo, da bo vladajoča SNS odnesla zmago (in to se je tudi zgodilo), a bitka v Beogradu je bila tista, ki je opoziciji dala kanček upanja. A kaže, da je bilo tudi upanje po preobratu v prestolnici zaman.

Srbi so se podali na predčasne parlamentarne volitve, predčasne pokrajinske volitve v Vojvodini ter lokalne volitve v Beogradu in še 65 drugih srbskih mestih in občinah. Čeprav bi se morala volišča zapreti ob 20. uri, so ponekod tudi okoli 22. ure še zmeraj glasovali. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je sicer v nedeljo pozno zvečer razglasil zmago in še pred objavi delnih rezultatov napovedal, da SNS ne more nič ustaviti pred absolutno večino.

DVK je prve delne rezultate objavila okoli polnoči

Vučić je torej zmago razglasil še preden je svoje rezultate objavila Državna volilna komisija. Ta se je oglasila okoli polnoči – šlo je za prve delne rezultate po 35 odstotkih preštetih glasov. Glede na delne rezultate je SNS osvojila 50,42 odstotka glasov. Na drugem mestu je vodilna opozicijska koalicija, zbrana na listi Srbija proti nasilju, z 19,25 odstotka glasov.

Socialistična stranka Srbije (SPS) Ivice Dačića, ki je bila koalicijski partner v vsaki vladi od leta 2008, ima skupaj s stranko Enotna Srbija glede na delne rezultate 7,19 odstotka glasov. Dačić je sicer dejal, da z izidi svoje stranke ni zadovoljen, da razmišlja o umiku z mesta predsednika stranke, da pa je njegova stranka pripravljena stopiti v koaliciji z vladajočo SNS “na vseh ravneh”.

Triodstotni parlamentarni prag bosta glede na trenutne rezultate podatke prestopili tudi Nada s 4,45 odstotka glasov in lista Mi – glas ljudstva s 4,01 odstotka glasov. Nosilec liste Mi – glas ljudstva, ki je eno od večjih presenečenj teh volitev, je kontroverzni zdravnik Branimir Nestorović, ki je med pandemijo covida-19 izjavil, da gre za najbolj smešen virus človeštva.

Po podatkih volilne komisije se je volitev udeležilo 57,65 odstotka volilnih upravičencev.

Aleksandar Vučić
Foto: Marko Djurica/REUTERS

Tako opozicija kot Vučić pričakovala zmago v Beogradu, kaže, da je vseeno zmagal slednji

Vsi pa so čakali rezultate lokalnih volitev v Beogradu, saj bi se po predvolilnih napovedih lahko zgodilo, da bi opozicija v srbski prestolnici premagala oblast. Da je to povsem mogoče, je opozicijski blok Srbija proti nasilju sporočil tudi v nedeljo zvečer. “Kar zadeva Beograd, obstajajo možnosti, da bomo zmagali,” je novinarjem po zaprtju volišč povedal predstavnik koalicije SPN Predrag Mirtović. A kmalu za tem se je oglasil tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić in napovedal, da bodo njegove politične sile znova osvojile tudi srbsko prestolnico.

Za zdaj kaže, da je bilo upanje opozicije zaman. Stranka SNS je glede na ocene agencije za javnomnenjske raziskave Ipsos ter Centra za svobodne volitve in demokracijo (Cesid) zmagala tudi na volitvah v beograjsko skupščino. Osvojila naj bi 38,7 odstotka glasov oz. 48 sedežev v skupščini od 110, medtem ko jih je Srbija proti nasilju glede na ocene osvojila 34,6 odstotka, kar pomeni 43 sedežev v skupščini.

Nada je glede na ocene prejela šest odstotkov glasov oz. sedem mandatov, Mi – Glas ljudstva Branimirja Nestorovića 5,2 odstotka, SPS pa 4,8, kar pomeni, da bi vsaki pripadlo po šest sedežev v skupščini. Vučić je ponoči po poročanju srbske javne radiotelevizije RTS sporočil, da je to, komu bo pripadla oblast v Beogradu, odvisno od tega, s kom bo želel sodelovati Nestorović.

Predstavniki liste Srbija proti nasilju so po poročanju srbskih medijev že zahtevali razveljavitev volitev v Beogradu in pozvali državljane k protestom zaradi prevar na volitvah. Kot trdijo, so na volitve v Beograd v korist podpore SNS organizirano pripeljali več kot 40.000 ljudi brez zakonitega prebivališča v srbski prestolnici.

Čez dan našteli več kot 450 primerov volilnih nepravilnosti

Vendar je volilni dan minil vse prej kot mirno, očitki o nepravilnostih so se namreč kar vrstili. Več organizacij je opozarjalo na nezapečatene volilne skrinjice, organizirane prevoze volilcev z avtobusi iz drugih krajev in na volilne manipulacije, ki jih imenujejo bolgarski vlak. Več o zapletih na voliščih v prispevku Nemiren volilni dan v Srbiji, opazili tudi črne džipe in bolgarski vlak.

Koalicija Srbija proti nasilju je sporočila, da so čez dan zabeležili več kot 450 primerov volilnih kršitev. Navedli so, da je bila njihovo središče beograjska arena. “Naši pravniki se trudijo, da bi obravnavali vse primere. Vendar pa ni bilo vse slabo: diaspora še nikoli ni bolj prepričljivo glasovala za demokratično opcijo. Vsi verjamejo, da bomo v Beogradu zmagali,” so sporočili.

Programski direktor Crte Reša Nedeljkov je po pisanju STA poudaril, da so prejeli izrazito veliko prijav. Volivci so jim med drugim sporočali, da jih ni bilo na volilnem seznamu, čeprav bi morali biti, ali pa so hoteli glasovati in ugotovili, da je nekdo že glasoval v njihovem imenu. Volilna komisija po drugi strani ni poročala o večjih nepravilnostih.

Volitve v Srbiji Volitve v Srbiji
Volišče v Beogradu (Foto: PROFIMEDIA)
Volitve v Srbiji Volitve v Srbiji
Volitve v Srbiji (Foto: PROFIMEDIA)
Volitve v Srbiji Volitve v Srbiji
Kosovski Srbi se odpravljajo na volišče v kraju Raška (Foto: PROFIMEDIA)
Volitve v Srbiji Volitve v Srbiji
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ob glasovanju (Foto: PROFIMEDIA)

Skorajda splošno strinjanje že pred glasovanjem pa je bilo, da je bil tako rekoč edini udeleženec v tej kampanji srbski predsednik Aleksandar Vučić, čeprav na teh volitvah sploh ni kandidiral. Več o tem, kako je potekala volilna kampanja si lahko preberete v prispevku Po kampanji z nekandidatom Vučićem v ospredju Srbija odloča.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!