Srbska aktivistka mora v zapor, ker je mural z Mladićem obmetavala z jajci

Svet 14. Mar 202414:58 0 komentarjev
Aida Ćorović
Foto: N1 Beograd

Srbska aktivistka Aida Ćorović je prejela poziv k začetku prestajanja zaporne kazni, ker ni plačala globe zaradi obmetavanja murala s podobo Ratka Mladića leta 2021.

Aktivistki Aida Ćorović in Jelena Jaćimović sta novembra 2021 v sliko haaškega obsojenca Ratka Mladića na stičišču Njegoševe ulice in Ulice Alekse Nenadovića v Beogradu metali jajca. Ćorović je bila lani zaradi tega dejanja oziroma motenja javnega reda in miru tudi pravnomočno obsojena. Sodišče ji je dosodilo 100 tisoč dinarjev kazni (850 evrov).

Kot je za N1 Beograd povedala Ćorović, je vabilo prejela že v četrtek zjutraj. V njem je pisalo, naj se zglasi na prestajanje dvomesečne zaporne kazni v zaporu Padinska skela.

Kot je še dejala, so ji del kazni (60 tisoč dinarjev oziroma 510 evrov) spremenili v dva meseca zapora, preostalih 40 tisoč dinarjev oziroma 340 evrov pa mora še vedno plačati. Če tega ne bo naredila, ji bodo zasegli premoženje.

Ob tem je Ćorović dejala, da denarne kazni do zdaj ni plačala. Dodala je, da se ne počuti krivo, saj je le branila zakone Srbije, saj je Ratko Mladić obsojeni vojni zločinec. Že takoj po izreku kazni je aktivistka povedala, da denarne kazni ne bo plačala, tokrat pa je pojasnila, da ne beži od odgovornosti in da je pripravljena na prestajanje zaporne kazni.

Pred tem se bo naprej posvetovala s kardiologom, saj ima od tega dogodka težave s srcem. Prestajanje zaporne kazni bo zato skušala preložiti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!