Srbska popotnika navdušena: “Čudovita država, v kateri si s 100 evri milijonar”

Potovanja 24. Jan 202409:44 1 komentar
Ivana in Goran Babić, Uzbekistan, blogerja, popotnika, Uzbekistan
Goran in Ivana Babič (Foto: Zajem zaslona/ FACEBOOK/Dva ranca beg iz kanca)

Srednjeazijska država je srbska popotnika in blogerja presenetila zaradi čistoče in arhitekture, pa tudi sorazmerno nizkih cen.

Srbski par, ki potuje po svetu, na družbenih omrežjih znan kot “Dva ranca – beg iz kanca” (Dva nahrbtnika – beg iz pisarne, op. a.), pravi, da je najcenejša država, ki jo je lani obiskal, Uzbekistan.

Ivana in Goran Babić sta to srednjeazijsko državo obiskala lani aprila med enomesečnim potovanjem po Aziji (poleg Indije, Kuvajta, Združenih arabskih emiratov, Kirgizistana in Kazahstana), sta blogerja povedala za portal nova.rs. Številni njuni sledilci na družbenih omrežjih so ju spraševali: “Zakaj prav Uzbekistan?” Par pravi, da je razlog verjetno, da srbski turisti državo slabo poznajo, čeprav jo obiskujejo turisti z vsega sveta. “Iz vprašanj lahko sklepava, da imajo ljudje veliko predsodkov o Uzbekistanu. Glavna vprašanja se nanašajo na varnost, higieno in kaj obiskati,” pojasnita zakonca, “prav tako pa ugotavljajo, da niso pričakovali, da so tam tako lepe in pisane zgradbe.”

Sama sta državo obiskala iz povsem drugega razloga: “Že dlje časa je bil na najinem seznamu, predvsem zaradi Aralskega morja oziroma jezera, ki so ga v času Sovjetske zveze uničili zaradi gojenja bombaža. To je ena od katastrof, ki so posledice človeške nemarnosti in pohlepa,” povesta.

Na koncu do jezera oziroma tistega, kar je od njega ostalo, nista prišla, ker nista imela časa. Sta pa zato obiskala tri mesta Samarkand, Buharo in Kivo, prestolnico Taškent pa sta si pustila za konec, da bi tam poskusila tradicionalno jed pilav.

Največje presenečenje: skoraj nikjer nobenih smeti

Čeprav nista imela predsodkov do Uzbekistana, sta bila vseeno presenečena, kako čista so tam mesta. “Niti ena zgradba ni počečkana z grafiti, kvečjemu so na zidovih poslikave ali mozaiki, na ulicah pa redko vidiš smeti, morda od kakšnega nemarnega turista, morda zato, ker piha veter, ali pa je kakšen živalski iztrebek. Tega vsekakor nisva pričakovala,” opišeta svoje vtise.

Goran in Ivana Babič, Taškent, Uzbekistan Goran in Ivana Babič, Taškent, Uzbekistan
Taškent (Foto: FACEBOOK/Dva ranca beg iz kanca)
Goran in Ivana Babič, Buhara, Uzbekistan Goran in Ivana Babič, Buhara, Uzbekistan
Buhara (Foto: FACEBOOK/Dva ranca beg iz kanca)
Goran in Ivana Babič, Shah i Zinda, Uzbekistan Goran in Ivana Babič, Shah i Zinda, Uzbekistan
Shah i Zinda (Foto: FACEBOOK/Dva ranca beg iz kanca)
Goran in Ivana Babič, Samarkand, Uzbekistan Goran in Ivana Babič, Samarkand, Uzbekistan
Samarkand (Foto: FACEBOOK/Dva ranca beg iz kanca)
Goran in Ivana Babič, Samarkand, Uzbekistan Goran in Ivana Babič, Samarkand, Uzbekistan
Samarkand (Foto: FACEBOOK/Dva ranca beg iz kanca)
Goran in Ivana Babič, Samarkand, Uzbekistan Goran in Ivana Babič, Samarkand, Uzbekistan
Samarkand (Foto: FACEBOOK/Dva ranca beg iz kanca)
Taškent, Uzbekistan Taškent, Uzbekistan
Veduta iz Taškenta (Foto: FACEBOOK/Dva ranca beg iz kanca)
Taškent, Uzbekistan Taškent, Uzbekistan
Veduta iz Taškenta (Foto: FACEBOOK/Dva ranca beg iz kanca)

Drugi največji vtis, ki ga je nanju v osmih dneh naredila ta srednjeazijska država, pa so bile cene. Ko sta državo obiskala, sta za en evro dobila približno 12.000 somov, kot se imenuje tamkajšnja valuta (danes je evro vreden 14.000 somov).

“Tako si že s stotimi evri milijonar”, pravita blogerja. Sicer je v Uzbekistanu najcenejši mestni javni prevoz, vožnja z avtobusom ali metrojem znaša 12 centov, kava od 60 centov do 1,80 evra, čaj pa 50 centov. Za obrok v restavraciji sta plačala okoli 2 evra, najdražja vstopnica za turistično atrakcijo pa je stala manj kot 4 evre. Medkrajevni prevoz z vlakom je stal manj kot 10 evrov.

“Denar sva menjala izključno na ulici, kjer je bilo menjalno razmerje boljše kot v menjalnicah ali bankah. Poleg cen pa so naju presenetili kitajski avtomobili, ki sva jih tam prvič videla,” povesta. Sicer pa sta na svoji spletni strani objavila veliki vodnik po Uzbekistanu, pa tudi video, v katerem sta pokazala, kaj vse si lahko v Uzbekistanu ogledaš za 100.000 somov (okoli 7,50 evra).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje