Srbska premierka obiskala Kosovo: “Interes Srbije sta mir in stabilnost”

Svet 05. Sep 202216:05 3 komentarji
Ana Brnabić
Zorana Jevtić/REUTERS

Srbska premierka Ana Brnabić je na Kosovu zagotovila, da Beograd ne beži od dialoga s Prištino.

Srbska premierka Ana Brnabić se je danes na svojem prvem obisku na Kosovu zavzela za mir, stabilnost in strpnost, kar je po njenem mnenju edini način za obstanek Srbov na Kosovu, poročajo srbski mediji. Zatrdila je, da je Beograd pripravljen na dialog s Prištino in sprejemanje težkih odločitev, medtem ko Priština od njih beži.

“Interes Srbije in srbskega naroda sta mir in stabilnost,” je po pisanju portala kosovskega Radia Mitrovica Sever izjavila Ana Brnabić.

Brnabić se je med svojim enodnevnim obiskom najprej ustavila v Multimedijskem centru v Severni Mitrovici. Dejala, da se je Kosovo znašlo v težkem in zapleten trenutku, a je zadovoljna, da so “po zadnjih provokacijah” uspeli ohraniti mir. Ponovila je sporočilo srbskega predsednika Aleksandra Vučića, da bodo vedno stali ob strani svojemu narodu na Kosovu, in poudarila, da je srbska vlada v zadnjih nekaj letih na območju Kosova vložila več kot v zadnjih 40 letih.

“Dialog med Beogradom in Prištino je pomemben. Mi smo bili in bomo vedno pripravljeni na dialog, upam, da bodo ustanove v Prištini predane temu dialogu in iskanju kompromisa, ki je potreben za normalizacijo odnosov,” je izjavila in članice Evropske unije pozvala k vztrajanju pri izvajanju bruseljskega sporazuma. Komentirala je tudi pismo nemškega kanclerja Olafa Scholza in francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Evropska voditelja sta Vučića in kosovskega premierja Albina Kurtija pozvala, naj v odločilnem trenutku za varnost v Evropi in stabilnost v regiji v nadaljevanju dialoga med Beogradom in Prištino pokažeta pripravljenost na sprejemanje težkih odločitev.

Brnabić je dejala, da Srbija nikoli ni bežala od težkih odločitev. “Sprejemali smo jih, ko smo mislili, da so v interesu Srbije in naših državljanov. Nekateri drugi so bežali od težkih, pa tudi od lahkih, popolnoma naravnih odločitev. Ta naslov je v Prištini,” je dejala po poročanju spletnega portala srbske televizije N1.

Srbsko premierko so ob njenem obisku v Severni Mitrovici, kjer živijo večinoma Srbi, pozdravili številni prebivalci s srbskimi zastavami in prosrbskimi transparenti. Pričakali so jo tudi direktorji pomembnejših ustanov na tem območju in srbski politični predstavniki, vključno z županom Mitrovice Milanom Radojevićem in direktorjem urada za Kosovo in Metohijo Petrom Petkovićem.

“To je pomemben in velik dan za vse nas, zato ker smo prav zaradi srbskega predsednika in premierke lahko vložili mnogo sredstev in dvignili srbske sredine tako, kot si to zaslužijo. Še naprej se bomo borili tudi v naslednjem obdobju,” je po pisanju portala Radio Mitrovica Sever izjavil Petković.

Obisk Brnabić je potekal dober teden po dogovoru med Beogradom in Prištino o osebnih dokumentih, medtem ko državi še vedno nista rešili vprašanja registrskih tablic. Državljani Kosova od četrtka tako lahko vstopajo v Srbijo z osebnimi dokumenti, izdanimi na Kosovu, in brez posebnih vstopno-izstopnih dokumentov, teh pa tudi Priština ne bo uvedla za državljane Srbije. Rok za preregistracijo vozil je Priština podaljšala do konca oktobra. V tem času morajo lastniki vozil s srbskimi registrskimi oznakami zamenjati tablice s kosovskimi. Gre sicer za recipročni ukrep Prištine, saj ima takšno politiko do Kosova tudi Beograd. Kosovska vlada ga je nameravala uvesti že 1. avgusta, a ga je zaradi napetosti na severu države preložila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje