Srbski notranji minister v Moskvi sankcije zoper Rusijo označil za histerijo

Svet 22. Avg 202219:05 2 komentarja
Aleksandar Vulin, Sergej Lavrov
AFP PHOTO/rusko zunanje ministrstvo/Profimedia

Srbski notranji minister Aleksandar Vulin je obiskal Moskvo, kjer ga je gostil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Vulin je Lavrovu dejal, da je "Srbija edina država v Evropi, ki ni uvedla sankcij in ni postala del protiruske histerije". Lavrov pa je dejal, da bo Rusija še naprej podpirala Srbijo pri ohranjanju ozemeljske celovitosti. Med tem se srbska opozicija sprašuje o namenu Vulinovega obiska v Moskvi tik pred oblikovanjem nove vlade.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes gostil srbskega notranjega ministra Aleksandra Vulina. Gre za enega redkih obiskov državnega uradnika iz Evrope v Rusiji.

Aleksandar Vulin, ki je znan po svoji proruski drži, je Lavrovu dejal, da je “Srbija edina država v Evropi, ki ni uvedla sankcij in ni postala del protiruske histerije”, poroča The Associated Press. Srbija, ki si prizadeva za članstvo v Evropski uniji, se sicer že leta odmika od svoje evropske poti in se približuje Rusiji ter Kitajski.

Po Vulinovih besedah je Lavrov iskren prijatelj Srbije. Notranji minister je izrazil hvaležnost Rusiji za dosledno spoštovanje suverenosti in celovitosti Srbije ter nepriznavanje neodvisnosti Kosova. Lavrov je po pisanju N1 Beograd dejal, da bo Rusija še naprej podpirala Srbijo pri ohranjanju ozemeljske celovitosti.

Vulin se je sestal še z generalnim direktorjem Rosteha generalpolkovnikom Sergejem Čemezovim in generalnim direktorjem Rosoboroneksporta Aleksandrom Mihejevim. Pogovarjali so se o nadaljnjem sodelovanju med srbskim notranjim ministrstvom in podjetjem Rosteh. Gre za ruski državni konglomerat, ki združuje 14 podjetij, od tega 11 iz vojaško obrambnega sektorja, tri pa so iz civilnega sektorja.

V Moskvi se je Vulin srečal tudi z namestnikom ruskega obrambnega ministra Aleksandrom Fominom, govorila sta o sodelovanju držav na področju varnosti. Vulin je po poročanju N1 Beograd poudaril, da je Srbija vojaško nevtralna država.

Aleksandar Vulin, Sergej Lavrov Aleksandar Vulin, Sergej Lavrov
AFP PHOTO/rusko zunanje ministrstvo/Profimedia
Aleksandar Vulin Aleksandar Vulin
AFP PHOTO/rusko zunanje ministrstvo/Profimedia
Sergej Lavrov Sergej Lavrov
AFP PHOTO/rusko zunanje ministrstvo/Profimedia

Ugibanja o namenu obiska

Srbski notranji minister je mnenja, da bi morala Srbija opustiti prizadevanja za vstop v EU in se namesto tega obrniti na Moskvo. Vulin se zavzema za oblikovanje “srbskega sveta”, ki bi združil vse Srbe na Balkanu pod eno zastavo, to pa bi vodil srbski predsednik Aleksandar Vučić. V srbski vladi Vulin velja za “moskovskega človeka”.

Lani se je Vulin sestal z vplivnim sekretarjem kremeljskega varnostnega sveta Nikolajem Patruševom, je spomnil The Associated Press. Srbski mediji so takrat poročali, da je Vulin Patruševu predal prisluhe iz srečanja ruske opozicije v Beogradu. V Rusiji so kmalu po tem aretirali nekaj udeležencev srečanja v Beogradu. Vulin je to zanikal, še poroča agencija.

Srbska opozicija se ob tem sprašuje o namenu Vulinovega obiska v Moskvi tik pred oblikovanjem nove srbske vlade po aprilskih volitvah. Po poročanju agencije večina meni, da je njegovo potovanje organizirala Moskva, da bi s tem pritisnila na Beograd, naj se Vulina vključi v novo vlado. Lavrov je junija nameraval obiskati Beograd, a sosednje države niso dovolile, da bi njegovo letalo preletelo njihova ozemlja.

Vulin je v Moskvi izrazil obžalovanje nad tem. Po poročanju N1 Beograd je dejal, da so bila s prepovedjo uradnega obiska Lavrova v Srbiji prekršena vsa načela mednarodnega prava.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje