Srbski parlament ni izglasoval nezaupnice notranjemu ministru Gašiću

Svet 05. Jul 202320:56 0 komentarjev
Bratislav Gašić
PROFIMEDIA

Po večtedenski razpravi srbski parlament danes pričakovano ni izglasoval nezaupnice notranjemu ministru Bratislavu Gašiću.

Srbski parlament po večtedenski razpravi danes pričakovano ni izglasoval nezaupnice notranjemu ministru Bratislavu Gašiću, ki jo zaradi objektivne odgovornosti za strelska napada v začetku maja zahtevajo udeleženci množičnih protestov proti nasilju.

Predlog za glasovanje o nezaupnici je v parlament uradno vložilo 61 poslancev proevropske opozicije. Poslanci so jo danes zavrnili z 148 glasovi proti in 37 za, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Navzočih je bilo 192 poslancev od skupno 250. Glasovanja se jih je vzdržalo sedem.

O tej zahtevi je skupščina s prekinitvami razpravljala od 15. junija, na zasedanjih pa je premierka Ana Brnabić vztrajala, da ne bo zahtevala odstopa Gašića, saj da ni odgovoren za napada.

Skupščina je sicer na zasedanju, ki ga je začela maja, obravnavala tudi poročilo sveta za regulacijo elektronskih medijev s poudarkom na primerih nasilja na televizijah, in pobudo za ustanovitev odbora, ki bi se ukvarjal z nedavnimi množičnimi umori. Zasedanje se bo nadaljevalo v ponedeljek.

V napadu 3. maja je 13-letni učenec na svoji osnovni šoli Vladislava Ribnikarja v Beogradu ubil devet učencev in varnostnika. Dan kasneje je 20-letnik v treh vaseh blizu Mladenovca ubil osem ljudi, večinoma mladih.

Po teh streljanjih v Beogradu tedensko potekajo protesti proti nasilju, ki so se medtem razširili tudi v druga mesta. Na protestih izražajo nezadovoljstvo z ukrepanjem oblasti in med drugim zahtevajo odstop Gašića.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!