Srečanje Lule in Blinkna zaznamovale napetosti med Brazilijo in Izraelom

Svet 21. Feb 202420:54 0 komentarjev
Srečanje Lule in Blinkna
Srečanje Lule in Blinkna (Foto: PROFIMEDIA)

Ameriški državni sekretar Antony Blinken se je danes v Brasilii srečal s predsednikom Luizom Inaciom Lulo da Silvo, njuno srečanje so zaznamovale predvsem napetosti med Brazilijo in Izraelom, potem ko je Lula izraelsko ofenzivo v Gazi primerjal s holokavstom. Blinken se bo danes udeležil še srečanja zunanjih ministrov skupine G20 v Riu de Janeiru.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v torek prispel na svoj prvi obisk v brazilsko prestolnico, danes pa se je v predsedniški palači na kratko sestal s predsednikom Luizom Inaciom Lulo da Silvo. Med drugim sta se pogovarjala o prihajajočih predsedniških volitvah v ZDA, pri čemer je Blinken izpostavil polarizacijo v Združenih državah Amerike.

Po srečanju, ki so ga zaznamovale napetosti med Brazilijo in Izraelom, sicer nista imela novinarske konference, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med Izraelom in Brazilijo se je zaiskrilo po tem, ko je Lula da Silva v nedeljo izraelsko ofenzivo v Gazi primerjal s holokavstom in dodal, da ne gre za vojno, temveč za genocid. Izrael je njegove izjave obsodil in na pogovor poklical brazilskega veleposlanika, Lulo pa je Tel Aviv razglasil za nezaželeno osebo.

Spor se je dodatno zaostril v torek, ko je izraelski zunanji minister Israel Kac izjave brazilskega predsednika označil za “blodnjave”, brazilski zunanji minister Mauro Vieira pa je Kaca označil za lažnivca.

ZDA, ki so na mednarodnem političnem parketu dobro znane kot najzvestejši podpornik Izraela, medtem zanikajo obtožbe na račun izraelskih oblasti glede genocida v Gazi. Poleg tega se Washington z brazilskimi oblastmi ne strinja tudi glede vojne v Ukrajini in odnosov z Venezuelo, poroča AFP.

Blinken se bo v Braziliji udeležil še dvodnevnega srečanja zunanjih ministrov držav članic skupine G20, ki se danes začenja v Riu de Janeiru. Po navedbah oblasti v Braziliji, ki je decembra lani prevzela predsedovanje G20, bodo obravnavali številne teme, potekale naj bi tudi priprave na novembrski vrh skupine G20 v Riu. Tokratno srečanje zunanjih ministrov skupine G20 bosta sicer v glavnem zaznamovala konflikta v Gazi in v Ukrajini. Udeležil se ga bo tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov, medtem ko bo vodjo kitajske diplomacije Wang Yija zastopal eden od njegovih namestnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!