Skrivno srečanje, za katerega javnost skoraj nikoli ne izve

Svet 04. Jun 202318:55 0 komentarjev
Avril Haines, skrivno srečanje vodji obveščevalcev
Direktorica ameriškega urada nacionalne direktorice za obveščevalne dejavnosti Avril Haines v Singapurju (avtor fotografije: Reuters)

V Singapurju so se na skrivaj sestali šefi večjih obveščevalnih agencij, poroča Reuters. Takšna srečanja so zelo redka in javnost skoraj nikoli ne izve zanje, so pa zelo pomembna, ko so uradni diplomatski stiki oteženi.

Ta konec tedna so se v Singapurju na skrivaj sestali vodje približno 25 večjih obveščevalnih organizacij, poroča tiskovna agencija Reuters.

V Singapurju namreč poteka varnostna konferenca, ki jo organizira Mednarodni inštitut za strateške študije, udeležujejo pa se je tudi ministri za obrambo iz številnih držav.

Ob robu konference pa so se diskretno in na ločeni lokaciji sestali vodje obveščevalnih organizacij. Sestajajo je pogosteje, le da javnost tega ne ve, poroča Reuters.

Na singapurskem ministrstvu za obrambo so potrdili, da visoki predstavniki obveščevalnih agencij varnostno konferenco izkoristijo za srečanja s svojimi kolegi iz drugih organizacij. Dodali so, da sami spodbujajo posamezne bilateralne sestanke, saj jih udeleženci ocenjujejo kot koristne.

Letos sta bili na primer prisotni direktorica ameriškega urada nacionalne direktorice za obveščevalne dejavnosti Avril Haines in Samant Goel iz indijske obveščevalne službe. Svoje zastopnike je imela po informacijah Reutersa tudi Kitajska, ki ima trenutno napete odnose z ZDA. Prejšnji mesec je sicer direktor ameriške centralne obveščevalne službe (CIA) obiskal Peking, da bi izboljšal komunikacijo s Kitajsko, so v petek sporočile ameriške oblasti.

Predstavnikov Rusije v Singapurju ni bilo, namestnik ukrajinskega obrambnega ministra Volodimir Havrilov, ki je prišel na varnostno konferenco, pa je dejal, da se srečanja obveščevalcev ni udeležil.

Ko so diplomatski stiki oteženi

Za organizacije, ki delujejo v senci, je srečanje pomembno, je za Reuters povedal vir, ki ni želel biti imenovan. “Glede na razpon prisotnih držav ne gre za ‘obrtniški’ festival, ampak bolj za razvoj globljega razumevanja teženj in prizadevanj,” je pojasnil.

“Neuradno pravilo je, da se lahko obveščevalne agencije pogovarjajo med seboj, ko so uradni diplomatski stiki oteženi. V času napetosti je to ključno in singapurski dogodek to spodbuja,” je dodal.

Reuters je izvedel še, da sta bila med temami pogovorov vojna v Ukrajini in mednarodni kriminal, več podrobnosti o vsebini pa ni znanih.

ZDA, Velika Britanija, Kanada, Avstralija in Nova Zelandija imajo za obveščevalno sodelovanje vzpostavljeno tako imenovano Mrežo petih oči. Širša srečanja obveščevalcev pa so redkejša in javnost zanje skoraj nikoli ne izve.

Kitajska svari pred oblikovanjem vojaških zavezništev

Na varnostni konferenci sicer kitajski obrambni minister Li Shangfu danes posvaril pred oblikovanjem vojaških zavezništev, podobnih zvezi Nato, na azijsko-pacifiškem območju, saj da bi to regijo pahnilo v “vrtinec konfliktov”.

Izrecno ni imenoval nobene države, a njegove izjave odsevajo že dlje časa trajajoče kitajske kritike ZDA, ki iščejo zaveznike v regiji. ZDA so poleg zavezništva Aukus, v katerem sta še Avstralija in Velika Britanija, tudi članica zavezništva Quad, ki vključuje Avstralijo, Indijo in Japonsko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!