Sredi ukrajinskih ruševin vznikajo nova Banksyjeva dela

Svet 12. Nov 202214:08 3 komentarji
banksy, ukrajina
REUTERS

Anonimni ulični umetnik Banksy je nedavno na uradnem Instagramu objavil svoje najnovejšo delo, mural telovadke, ki ga je umestil na ostanke pročelja ukrajinske stavbe, uničene v ruskem bombardiranju. Več podobnih del je bilo v zadnjem času opaženih v Kijevu in njegovi okolici, kar je sprožilo ugibanja, da umetnik ustvarja v Ukrajini.

Delo, ki ga je slavni umetnik delil na Instagramu v petek zvečer, prikazuje telovadko, ki dela stojo med ruševinami po bombnem napadu v mestu Borodjanka v okolici ukrajinske prestolnice. Banksy je ob treh fotografijah dela pripisal zgolj “Borodjanka, Ukrajina”.

Nekaj drugih muralov, ki so v zadnjem času vzniknili v Kijevu in okoliških mestih, Banksy zaenkrat še ni uradno priznal za svoja dela, vendar jih odlikuje njegov prepoznaven slog.

Eden, prav tako v Borodjanki, prikazuje otroka, ki v judoističnem dvoboju premaga moškega, ki spominja na Vladimirja Putina, drugi, ki so ga opazili v mestu Irpin, pa ritmično gimnastičarko z vratno opornico, ki nastopa s trakom ter navidezno lebdi tik nad luknjo v pročelju stavbe, na kateri se nahaja, poroča britanski BBC.

Borodjanka je bilo eno najbolj bombardiranih mest v Ukrajini takoj po ruski invaziji februarja letos. Ruski vojaki so v mestu, ki se nahaja približno 50 kilometrov severozahodno od Kijeva, vztrajali več tednov po začetku vojne, ukrajinske sile pa so ga nato osvobodile aprila.

Irpin je prav tako zaznamovan z vojnimi grozotami, saj je bilo mesto prizorišče zloglasnega pokola več sto civilistov, ki so ga izvedli ruski okupatorji.

BBC omenja še četrto delo, pod katero se je morda prav tako podpisal Banksy. Mural na betonski obrambni strukturi v Kijevu prikazuje otroka, ki sedita na protitankovski oviri in jo uporabljata kot gugalnico.

Banksy je vse do danes navkljub svetovni slavi ohranil anonimnost, njegova dela pa odlikuje kritičen komentar sodobnega časa. Umetnik je zaslovel z grafiti po ulicah angleškega mesta Bristol v zgodnjih 90. letih prejšnjega stoletja, v zadnjih desetletjih pa se njegove umetnine pojavljajo po različnih delih sveta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje